Raggmunk på palsternacka med svampfräs & purjocrème

Raggmunk på palsternacka med svampfräs & purjocrème

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    ägg
  • 4dl
    mjölk
  • 2dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    salt
  • 400g
    palsternacka
  • 400g
    potatis

smör till stekning

    Purjolökscrème

    • 1st
      purjolök, ca 200 g
    • 1dl
      mjölk
    • 1dl
      vispgrädde
    • 1tsk
      salt
    • ½tsk
      vitpeppar
    • 1msk
      smör

    Svampfräs

    • 300g
      blandad, färsk svamp i bitar
    • ¼st
      röd chili, urkärnad och hackad
    • 1st
      gul lök, strimlad
    • 1st
      citron, pressad och lite av det gula skalat rivet
    • 1msk
      honung
    • 1msk
      matolja

    salt

      till servering: skivat äpple och ev knaperstekt, ekologiskt bacon

        Så lagar du

        Börja med att göra purjolökscrème och svampfräs (nedan). Vispa ihop ägg, hälften av mjölken, mjöl och salt till en slät smet. Tillsätt resterande mjölk. Finriv palsternacka och potatis i matberedare, rör ner i äggsmeten. Stek 8-10 raggmunkar gyllenbruna i smör. Varmhåll i ugn, 100 grader om du vill, servera med purjocrème, svampfräs, äpple och ev bacon.

        Tvätta och skär purjolöken i ca 2 cm stora skivor. Koka dessa i mjölk och grädde 10 minuter. Häll av men spara vätskan ifall du behöver späda purén senare. Mixa purjolöken med stavmixer. Smaka av med salt, peppar och smör. Du kan förbereda allt och värma på just innan servering.

        Stek svamp i olja tills vattnet kokat in, lägg i chili, ingefära och lök, stek några minuter. Tillsätt citron och honung, koka ihop och smaka av med salt. Ställ åt sidan till servering.

        Dela det här receptet med dina vänner!