Raggmunk på palsternacka med svampfräs & purjocrème
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 2stägg
- 4dlmjölk
- 2dlvetemjöl
- 2tsksalt
- 400gpalsternacka
- 400gpotatis
smör till stekning
Purjolökscrème
- 1stpurjolök, ca 200 g
- 1dlmjölk
- 1dlvispgrädde
- 1tsksalt
- ½tskvitpeppar
- 1msksmör
Svampfräs
- 300gblandad, färsk svamp i bitar
- ¼ströd chili, urkärnad och hackad
- 1stgul lök, strimlad
- 1stcitron, pressad och lite av det gula skalat rivet
- 1mskhonung
- 1mskmatolja
salt
till servering: skivat äpple och ev knaperstekt, ekologiskt bacon
Så lagar du
Börja med att göra purjolökscrème och svampfräs (nedan). Vispa ihop ägg, hälften av mjölken, mjöl och salt till en slät smet. Tillsätt resterande mjölk. Finriv palsternacka och potatis i matberedare, rör ner i äggsmeten. Stek 8-10 raggmunkar gyllenbruna i smör. Varmhåll i ugn, 100 grader om du vill, servera med purjocrème, svampfräs, äpple och ev bacon.
Tvätta och skär purjolöken i ca 2 cm stora skivor. Koka dessa i mjölk och grädde 10 minuter. Häll av men spara vätskan ifall du behöver späda purén senare. Mixa purjolöken med stavmixer. Smaka av med salt, peppar och smör. Du kan förbereda allt och värma på just innan servering.
Stek svamp i olja tills vattnet kokat in, lägg i chili, ingefära och lök, stek några minuter. Tillsätt citron och honung, koka ihop och smaka av med salt. Ställ åt sidan till servering.