Ragu på kidneybönor med apelsin & valnötsdressing

Ragu på kidneybönor med apelsin & valnötsdressing.

Publicerat:

Tillagningstid:

En snabb ragu baserad på vad du har kvar i kylen tillsammans med bönor och en spännande valnötsdressing med citrustouch.

Ingredienser

4portioner

Ragu

  • 200g
    kidneybönor, torra
  • 1tsk
    havssalt
  • 1st
    lagerblad, söndersmulat
  • 400g
    hackade grönsaker, tex lök, vitkål, selleri, paprika eller vad du hittar i kylen
  • 1msk
    olivolja
  • 2dl
    havregrädde
  • 1krm
    muskotnöt, färskriven

Potatissallad

  • 600g
    kokt potatis, i mindre bitar
  • 2st
    tomater, delat i 8 delar
  • ½st
    purjolök, strimlad
  • 1st
    citron, saft och rivet skal
  • 3msk
    rapsolja
  • havssalt och nymald svartpeppar

Dressing

  • 1st
    apelsin
  • 50g
    valnötter
  • 3msk
    soltorkad tomat i olja
  • ½tsk
    havssalt

Så lagar du

1. Blötlägg kidneybönorna i 2 liter vatten över natt eller innan du går på jobbet på morgonen.

2. Sila bort vattnet och skölj igenom och koka sedan kidneybönorna enligt anvisningarna på förpackningen. Tänk på att låta bönorna svalna av i spadet.

Du kan använda färdigkokta bönor på burk men spadet är inte lika gott som när du kokar själv.

3. Ta fram potatisen och låt rumstempereras.

4. Rosta det krossade lagerbladet i varm torr stekpanna med hög kant alt en gryta. Det ska precis börja lukta om lagerbladen, häll sedan ut de på skärbrädan eller i en skål.

5. Tillsätt olivolja i pannan och fräs grönsakerna på medelstark värme i 3-4 minuter. Tillsätt bönorna, lagerbladet och 4 dl av bönspadet. Låt koka ihop på medelvärme tills en simmig konsistens. Tillsätt havregrädden, låt koka upp och dra sedan av från värmen. Smaksätt med havssalt och muskotnöt.

6. Lägg potatisen i ett fint fat. Strö över tomat och purjolök. Riv citronskal över och pressa sedan saften i en skål. Blanda saften med rapsolja och salt. Häll dressingen över salladen precis innan serveringen. Dra några varv med svartpepparkvarnen över potatissalladen.

7. Skala apelsinen med en kniv och skär bort den innersta delen på apelsinen. Då undviker man för mycket av det beska vita. Mixa apelsin, valnötter och tomat till en krämig dressing i en matberedare eller med en stavmixer. Smaksätt med havssalt.

8. Servera ragun i stekpannan med den tempererade potatissalladen och dressingen bredvid.

Dela det här receptet med dina vänner!