Räk- & avokadotårta med ishavsrom

Räk- & avokadotårta med ishavsrom

Ingredienser

8portioner

Botten

  • 6skiva(or)
    färskt vitt bröd
  • 1dl
    persilja
  • 1dl
    dill
  • 75g
    smält smör

Fyllning

  • 200g
    färska, skalade räkor
  • 1st
    rödlök
  • 2st
    avokado
  • 3 1/2st
    gelatinblad
  • skal och saft från 1 citron
  • 2 1/2dl
    crème fraiche
  • 3dl
    gräddfil
  • salt och vitpeppar

Servering

  • 2dl
    ishavsrom
  • 1st
    liten färsk pepparrot
  • 1dl
    hackad dill
  • 1ask(ar)
    blandad sallat
  • 2msk
    olivolja
  • 1msk
    balsamvinäger
  • salt och vitpeppar

Så lagar du

Den här rätten går bra att förbereda dagen innan den skall serveras.

Dagen innan

Skär bort kanterna på brödet. Plocka persilja och dill, mixa med bröd i en matberedare. Blanda ner smör och mixa en stund till. Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbara kanter. Häll ut brödmassan i pajformen och platta till.

Fyllning:

Blötlägg gelatinbladen i ca 20 min eller tills de är helt mjuka. Lägg bladen i en kastrull och värm försiktigt, häll i 1/2 dl crème fraiche och rör ihop. När gelatinbladen helt löst upp sig, ställ kastrullen åt sidan och låt det svalna något.

Finhacka rödlöken och hacka avokadon. Blanda räkor, lök och avokado. Blanda i resten av crème fraichen och gräddfil. Riv citronen, häll i skal och saft. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Blanda ner en sked av räkröran i gelatinblandningen för temperaturutjämning. Häll därefter gelatinblandningen i räkröran och rör om.

Lägg fyllningen i pajformen, plasta väl och ställ in i kylen.

Serveringsdagen

Ta bort kanterna på pajformen. Bred ut rommen på tårtan, riv pepparrot och strö över efter smak, ca 1-2 msk. Avsluta med lite plockad dill.

Blanda sallaten med olja och vinäger. Salta och peppra. Lägg sallad i botten på tallriken, skär en tårtbit och placera den ovanpå.

Dela det här receptet med dina vänner!