Ingredienser
4 portioner
Selleripure:
- 0,5 strotselleri
- 4 msklätt crème fraiche
- salt och peppar
Räkor:
- 0,5 stpurjolök
- 1 stvitlöksklyfta
- 2 dlgurka
- 3 dlskalade räkor
- 2 dldill
Örtolja:
- 1 stschalottenlök
- 1,5 dlolivolja
- 0,5 dldill
- 0,5 dlpersilja
- salt och peppar
- ett halvt franskbröd (kan gärna vara ett par dagar gammalt, det blir lättare att skära då)
Så lagar du
Selleripuré:
Skala sellerin och skär den i mindre bitar. Koka sellerin i saltat vatten och häll av vattnet när sellerin blivit mjuk. Mixa sellerin med crème fraichen i en matberedare till dess att en slät puré bildats. Smaksätt med salt och peppar. Låt selleripurén bli kall i ett kylskåp.
Räkor:
Skär purjolöken tunt och fräs den tillsammans med vitlöken i lite olja och smör. Låt lökblandningen svalna och blanda i gurkan, räkorna och dillen. Ringla i lite örtolja (se recept nedan) och smaksätt med salt och peppar.
Bröd och örtolja:
Sätt ugnen på 210 grader. Blanda löken med oljan och örterna. Smaksätt med salt och peppar. Skär franskbrödet i tunna skivor (så många som önskas) och lägg dem på en plåt. Ringla lite örtolja på brödskivorna och baka dem i ugnen i ca 5 minuter.
Servering:
Lägg en matsked selleripuré i varje glas. Fördela räksalladen ovanpå selleripurén. Placera en brödskiva i varje cocktailglas och servera de övriga som tilltugg.