Räksoppa med hetta

Räksoppa med hetta

Publicerat:

Tillagningstid:

I vår familj står en varm soppa alltid på spisen på vintern eller under ramadan. Soppa är en ypperlig förrätt som banar väg för resten av måltiden.

Ingredienser

6portioner

  • 500g
    färska oskalade räkor (om du använder frysta, låt räkorna tina långsamt)
  • 2
    schalottenlökar
  • 2
    morötter
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    matolja med neutral smak, t ex rapsolja
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1
    färsk röd chilifrukt
  • 5dl
    vatten
  • 3msk
    koncentrerad hummerfond
  • 2dl
    vitt vin
  • 3dl
    vispgrädde
  • cayennepeppar, efter smak
  • salt, efter smak
  • vitpeppar, efter smak

Servering

  • färsk dill
  • citronskivor
  • färskt bröd

Så lagar du

  1. Skala räkorna och spara skalen.
  2. Skölj och riv schalottenlök och morötter. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Hacka chilin. Stek schalottenlök, morötter och vitlök i olja i en kastrull tills de är mjuka.
  3. Tillsätt räkskal, tomatpuré och chili och stek ca 5 minuter.
  4. Häll i vatten och hummerfond, koka upp och låt småkoka ca 15 minuter. Sila av buljongen i ny kastrull för att få bort räkskal och andra bitar. Värm upp tills det börjar koka igen. Sänk värmen, häll i vin och grädde. Låt sjuda på låg värme tills soppan har tjocknat.
  5. Krydda med cayennepeppar, salt och vitpeppar efter smak.
  6. Servera med dill, citronskiva och räkor. Avnjut med ett gott bröd!

Dela det här receptet med dina vänner!