Ramen med smak av svensk höst

Ramen med smak av svensk höst.

Publicerat:

Tillagningstid:

En japansk ramen är en sann umamibomb. Här gjord på hemgjord buljong och med japanska smaksättare och svenska råvaror.

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    kycklingskrov
  • 1st
    purjolök
  • 1st
    spetskål
  • 2-3st
    morötter
  • 100g
    trattkantareller
  • 1st
    röd chili
  • 3st
    vitlöksklyftor
  • 3cm
    färsk ingefära
  • 2liter
    vatten
  • 1st
    lime, saft
  • 1msk
    misopasta
  • 1msk
    fisksås
  • 1bit(ar)
    torkad kombu
  • 3-4st
    svartpepparkorn
  • 1tsk
    salt

Toppas med

  • 300g
    kyckling
  • 2cm
    ingefära
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 200g
    nudlar
  • 100g
    svamp, t ex trattkantareller
  • 100g
    gröna bönor, vaxbönor eller purpurbönor
  • 1kruk(or)
    svartkålsskott
  • salt
  • peppar

Så lagar du

1. Skär purjolök, spetskål och morot i grova bitar. Hacka vitlök, chili och ingefära. 

2. Fräs kycklingbenen i matolja i en stor kastrull. Tillsätt grönsakerna och rör runt. Var försiktig så det inte bränns vid.

3. Häll på vatten, miso, fisksås och limesaft. Lägg i kombu och låt allt koka upp ordentligt och sänk därefter värmen och låt småputtra i cirka 1½ timme eller tills den reducerats till hälften. Skumma av några gånger under kokningen. Smaka av buljongen och tillsätt eventuellt lite mer salt eller limesaft.

4. Sila buljongen när den kokat klart. Under tiden buljongen kokar kan alla tillbehör fixas i ordning.

5. Sätt ugnen på 120 grader.

6. Hacka vitlök och ingefära. Hetta upp olja och stek vitlöken och ingefäran i någon minut. Den ska inte ta färg. Lägg i kyckling skuren i mindre bitar, salta och peppra den och stek runt om tills den fått fin färg. Lägg in kycklingen i ugnen.

7. Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen.

8. Ansa och koka bönor i saltat vatten.

9. Stek svampen i lite smör. Tillsätt lite soja.

10. Häll upp den silade buljongen i en djup soppskål. Lägg de tillagade nudlarna i mitten och den uppskurna kycklingfilén bredvid. Resterande tillbehör läggs runt om. 

Dela det här receptet med dina vänner!