Randig rulltårta med hallon och syrlig färskostgrädde

Randig rulltårta med hallon och syrlig färskostgrädde.

Publicerat:

Tillagningstid:

Sockerbagarna valde en botten med vanilj, röd fyllning och med temat ”i godisskålen”. Så här har ni en polkagrisrandig rulltårta fylld med hallon och syrlig, röd färskostgrädde. Garnerad med hallon och godis. Godis kan ju faktiskt vara frukt eller bär, det bestämmer du själv!

Ingredienser

12portioner

Rulltårtsbotten

  • 3
    ägg
  • dl
    strösocker
  • 1dl
    potatismjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • några droppar
    rosa/röd pastageléfärg
  • ½-1dl
    strösocker till plåten

Färskostgrädde med lime

  • 200g
    färskost
  • 2dl
    vispgrädde
  • några droppar
    röd pastageléfärg
  • 1
    lime, juicen
  • 150g
    frysta hallon

Garnering

  • ditt favoritgodis
  • 1ask(ar)
    färska hallon
  • färska ätbara blommor, röd oxalis är fint och gott

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

2. Vispa ägg och socker länge, läs jättelänge, tills det blir riktigt vitt och pösigt, minst 5 minuter.

3. Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sila ner detta i äggsmeten.

4. Häll 1/3 av smeten i en annan bunke och rör ut den rosa färgen tills du har en jämn smet.

5. Häll ner den rosa och vanliga smeten i varsin spritspåse.

6. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Klipp ett ganska stort hål och spritsa ut två rader diagonalt med den rosa smeten över hela plåten. Tänk randigt polkagrismönster. Spritsa ut den vanliga smeten mellan de rosa ränderna. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.

7. Lägg hallonen på tining.

8. Strö lite socker på ett bakplåtspapper och vänd över botten på det. Ta försiktigt av pappret och låt svalna under en kökshandduk. Vänd sen över bottnen på ett nytt bakplåtspapper så du har den gräddade ytan uppåt.

9. Vispa upp grädde och färskost till du har en krämig fyllning, tillsätt färgen och vispa ihop lite till.

10. Sikta i florsocker och smaksätt med limejuice efter smak, vänd om tills fyllningen är jämn och fin. Smaka av om det behövs mer lime.

Montering

1. Bred ut ett jämnt lager av färskostgrädde över bottnen och fördela ut de halvfrysta hallonen.

2. Rulla ihop rulltårtan uppifrån och ner, tryck till lite under rullandet så den blir fast rullad. Tänk på att få ”verket” (skarven) undertill.

3. Skär sen ca 3 cm stora bitar och placera ut på ett tårtfat, bygg på höjden så du skapar ett rulltårtstorn. Garnera med färska hallon och godis!

Förslag till fyllningar:

- Sylt: Hallon, blåbär, hjortron, jordgubb mm.  

- Äppelmos 

- Hasselnötskräm 

- Grädde, färska bär eller frukt 

- Mandelmassa och grädde (rulltårtssemla) 

Dela det här receptet med dina vänner!