Red velvet cake

Red velvet cake, Camilla Hamid

Publicerat:

Med fyllning som hos en morotskaka och vackert rödbetsfärgad kaksmet blir det här snabbt en favorit!

Ingredienser

Röda chokladbottnar

  • 2-3st
    stora rödbetor
  • 1,5dl
    mjölk (3% fett)
  • 0,5msk
    vinäger, vailfri sort
  • 75g
    rumsvarmt smör
  • 3dl
    strösocker
  • 2st
    ägg
  • 1,5msk
    kakao
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 3,75dl
    vetemjöl
  • 0,5tsk
    salt
  • 0,75tsk
    vinägar, valfri sort
  • 0,75tsk
    bikarbonat

Cream cheese frosting

  • 400g
    kylskåpskall färskost
  • 4dl
    kylskåpskall vispgrädde
  • 2dl
    florsocker
  • 2tsk
    vaniljsocker

Dekoration

  • röd oxalis

Så lagar du

1. Skala rödbetorna och riv dem fint. Pressa dem ordentligt så att du får bort så mycket vätska

som möjligt.

2. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med diameter på

23 cm med bakplåtspapper.

3. Blanda ihop mjölk med 0,5 msk vinäger i ett glas. Låt stå i minst 10 minuter.

4. Vispa ihop smör och strösocker krämigt i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa mellan

varje ägg.

5. I en annan skål blandar du kakao, rödbetor och vaniljsocker. Bland väl tills allt får en jämn

färg. Häll sedan lite av detta i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl med

elvisp.

6. Tillsätt mjölkblandningen, mjölet och saltet. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott. I en

liten skål blandar du ihop vinägern och bikarbonaten (denna blandning kommer att bubbla och

fräsa lite) och har i detta i resten av smeten. Vänd ihop till en jämn smet.

7. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills

den är helt genomgräddad.

8. Stjälp upp kakan upp och ner på ett gallet och låt svalna helt innan du delar den. När kakan

svalnat kan du börja med frostingen.

9. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med elvisp. Tillsätt florsocker och vaniljsocker.

Vänd försiktigt ihop detta till en jämn frosting med slickepott.

10. Skär bort eventuell topp på kakan så att din kaka blir helt rak, spara det bortskurna till

dekorationssmul.

11. Dela kakan i tre delar. Varva med frosting i tunna lager och täck tårtan med den frosting

som blir kvar. Dekorera med kaksmulor. Låt tårtan stå i kylen i minst 30 minuter innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!