Renfilé med mandelpotatispuré och Davids blåbärssås

Renfilé med mandelpotatispuré och Davids blåbärssås

Publicerat:

Tillagningstid:

Följ med till Norrland och få RENa rama skogsupplevelsen på ett fat.

Ingredienser

4portioner

Renfilé

  • 600-800g
    renfilé
  • 50g
    smör
  • 0,5kruk(or)
    färsk timjan
  • salt
  • svartpeppar

Mandelpotatispuré

  • 400g
    mandelpotatis
  • 1dl
    vispgrädde
  • 50g
    smör
  • salt
  • 0,5
    ekologisk citron, rivet skal

Davids blåbärssås

  • 2-3dl
    blåbär (färska eller tinade frysta)
  • 1dl
    strösocker
  • 0,5dl
    balsamvinäger
  • 1dl
    rött vin
  • 2msk
    koncentrerad viltfond
  • 50g
    osaltat smör

Smörstekta morötter

  • 2pkt snackmorötter eller 1 knippe färska morötter
  • 1msk
    smör
  • salt

Kantarellstuvning

  • 250g
    färska kantareller
  • 2
    små schalottenlökar
  • 2msk
    smör
  • 1dl
    vitt vin
  • 1,5dl
    vispgrädde
  • 1msk
    koncentrerad viltfond
  • salt

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 140 grader. 

Renfilé

  1. Putsa filén från eventuella senor och hinnor.
  2. Gnid in salt och peppar och stek på hög värme i smör och hela kvistar av timjan tills köttet fått en fin gyllene färg runtom.
  3. Lägg köttet i en ugnsform och låt gå klar i ugnen i ca 15 minuter eller tills köttet har en innertemperatur på 55 grader.
  4. Ta ut filén och låt den vila tills den når ca 57 grader. 

Mandelpotatispuré

  1. Skala och skölj potatisen.
  2. Koka den mjuk 15–20 minuter och häll av vattnet.
  3. Pressa i potatispress i en bunke.  
  4. Tvätta citronen och riv citronskalet. 
  5. Värm grädden med smöret och häll i potatisen lite i taget under omrörning.
  6. Smaka av med salt och rivet citronskal.  

Blåbärssås

  1. Blanda samman alla ingredienser utom smöret, sjud upp under omrörning och låt reducera på medelvärme tills ⅔ återstår.  
  2. Sila av såsen i en ny kastrull och tryck sönder blåbären.
  3. Blanda i rumstempererat smör lite i taget under omrörning.
  4. Håll såsen varm på spisen på låg värme tills det är dags att servera. Rör om då och då.  

Smörstekta morötter

  1. Koka upp lättsaltat vatten.
  2. Skala och skölj morötterna.
  3. Koka dem ca 2 minuter (de ska fortfarande ha tuggmotstånd), häll av i durkslag och spola av med kallt vatten.
  4. Stek morötterna i smör tills de fått lite färg, salta.  

Kantarellstuvning

  1. Rensa och skär svampen i mindre bitar, stek i torr panna tills all vätska stekts bort.
  2. Skala och finhacka löken och tillsätt i pannan tillsammans med 2 msk smör.
  3. Stek någon minut tills svampen fått färg.
  4. Tillsätt vinet och låt småputtra ca 5 minuter.
  5. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda, rör om då och då, smaka av med salt.
  6. När stuvningen tjocknat är den klar. 

Dela det här receptet med dina vänner!