Renfilé med potatisterrin med västerbottensost

renfile på tallrik

Publicerat:

Tillagningstid:

Denna härliga renfilé serveras med en potatisterrin som får smak av västerbottenost och dekoreras med chips av osten. Till rätten hör också en balsamicosås med smak av vitlök. Tänk på att potatiskakan måste kallna utöver tillagningstiden – men den går bra att förbereda dagen innan.

Ingredienser

6portioner

  • 700g
    hel renfilé, färsk eller fryst

Potatisterrin (räcker till 8 personer)

  • paket
    skivad bacon, eller italiensk pancetta
  • 5st
    bakpotatisar, stora
  • 1msk
    maizena
  • 200g
    västerbottensost
  • 2msk
    basilika, färsk, finstrimlad
  • 1msk
    körvel
  • 1tsk
    timjan
  • salt och peppar
  • efter smak
    parmesan

Balsamicosås

  • 2st
    gul lök, finhackad
  • 1tsk
    brunt farinsocker
  • 1msk
    smör
  • ½dl
    balsamvinäger
  • ½dl
    rött vin
  • 1dl
    brun kalvfond, koncentrerad
  • 5dl
    vatten
  • 5st
    vitpepparkorn, grovkrossade
  • 200g
    rökt bacon (kan uteslutas men ger mkt god smak)
  • 1tsk
    timjan
  • 3-4klyfta(or)
    vitlök
  • salt och peppar
  • coloritsoja
  • maizena och vatten till redning

Så lagar du

Potatisterrin (potatiskaka)

1. Sätt ugnen på 185 grader. Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut över kanterna. Lägg baconskivorna som ”takpannor” där de överlappar varandra.

2. Skala och riv potatis och västerbottenost grovt. Blanda potatis, ost, parmesan, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.

3. Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen. Vik över baconändarna så att skarvarna möts. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen.

4. Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När terrinen är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp den i fina skivor. Det går också bra att förbereda kakan dagen innan.

Renfilé

1. Sätt ugnen på 150 grader. Putsa renfilén och stek den gyllenbrun runt om i en stekpanna.

2. Salta och peppra. Stek renfilén till medium med en innertemperatur på 55-58 grader.

3. Låt filén sedan vila i folie ca 20 minuter.

Balsamicosås med smak av vitlök

1. Torrosta vitlöksklyftorna i botten på en kastrull under konstant omrörning i 2-3 minuter, du kan sluta när det doftar rikligt med vitlök.

2. Tillsätt lite smör och sedan löken så att den blir mjuk men inte brynt.

3. Tillsätt farinsocker och rör om, tillsätt vatten och rödvin samt brun kalvfond och alla kryddor.

4. Låt småkoka en lång stund och smaka av med mer kryddor om det behövs.

5. I slutet färgar du av såsen med coloritsoja, och reder den till bra konsistens med maizena.

6. När såsen är färdig så kan man precis innan serveringsögonblicket vispa ner rumsvarmt smör för att få en bättre, smakrikare och glansigare yta på såsen. Efter detta får inte såsen koka för då skär den sig.

Dela det här receptet med dina vänner!