Renköttsoppa

Renköttsoppa

Publicerat:

Tillagningstid:

Hemgjord renköttsoppa värmer både kroppar och själar inifrån.

Ingredienser

4portioner

Renköttsoppa

  • 2kg
    renkött på ben, i bitar
  • 4
    morötter, i bitar
  • 2
    palsternackor, i bitar
  • 1
    liten bit rotselleri, i bitar
  • 8
    potatisar, delade
  • 1
    purjolök, skivad
  • 10
    vitpepparkorn
  • 10
    svartpepparkorn
  • 1
    lagerblad
  • salt

Klimp

  • 3dl
    vetemjöl
  • vatten till bra konsistens
  • 1
    ägg (valfritt)
  • salt

Så lagar du

Renköttsoppa

  1. Lägg köttet i en stor kastrull.
  2. Täck med vatten.
  3. Koka upp, skumma och lägg i kryddor (du kan lägga dem i en ”kryddpåse” om du vill kunna lyfta ut dem enkelt).
  4. Koka tills köttet är mört och faller från benen.
  5. Lägg i potatis, koka 10 minuter.
  6. Lägg i rotfrukter och purjolök, låt dem bli mjuka.
  7. Smaka av med salt.
  8. Koka klimp separat (recept nedan).

Tips: Du kan även förbereda soppan genom att koka köttet i förväg, låta det svalna och rensa bort benen. Kom bara ihåg att spara buljongen, som är det bästa med hela soppan.

Klimp

  1. Blanda mjöl, ägg och vatten till bra konsistens.
  2. Salta och koka en provklimp genom att droppa en matsked smet i saltat vatten.
  3. Se och smaka om klimpen håller ihop och blir lagom konsistens. Faller den isär tillsätter du mer mjöl, är den för hård så kan du tillsätta vatten eller ägg.

Dela det här receptet med dina vänner!