Renytterfilé och lihkolas med mandelpotatis

Renytterfilé med mandelpotatis.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    ytterfile av ren
  • smör till stekning
  • salt
  • 4skiva(or)
    lihkolas
  • röda vinbär (till garnering)

Blåbärssås (1 liter)

  • 1st
    stor gul lök
  • 100g
    rotselleri
  • 1st
    stor morot
  • mörkt muscovadosocker
  • matolja
  • lagerblad, svartpepparkorn
  • liter
    viltfond
  • ½-¾dl
    kallpressad blåbärsdryck (Ganjal)
  • mörk majsenaredning
  • rött portvin för ev. smaksättning

Stomp på rotselleri och mandelpotatis

  • 300g
    mandelpotatis
  • 100-150g
    rotselleri
  • 2dl
    mjölk
  • 2msk
    smör
  • salt, vitpeppar

Gräddkokt svartrot

  • 1st
    stor svartrot
  • 5dl
    vispgrädde
  • 1st
    citron
  • salt, peppar

Så lagar du

1. Putsa köttet. Bryn runt om i het panna. Stek i ugn, 120 grader, tills innertemperaturen är 50 grader. Ta ut och låt vila inslaget i aluminiumfolie. Skiva i lämplig tjocklek precis innan servering.

Blåbärssås:
2. Fräs grönsakerna i olja. Tillsätt sockret och låt det karamelliseras. Häll i fond och blåbärsdryck
och koka grönsakerna mjuka, ca 20 min. Sila bort grönsakerna.  Reducera vätskan ytterligare till
1 liters volym.  Avredes lätt.  Portvin tillsätts efter smak.

Stomp på rotselleri och mandelpotatis:
3. Skala potatis och selleri. Koka mjuka i vatten. Värm mjölk i en kastrull.
Mosa potatis och selleri. Tillsätt mjölkblandningen till halvfast konsistens. Salta och peppra.
Rör i smöret.

Gräddkokt svartrot:
4. Skala och skölj svartroten.  Pressa citronen, blanda saften  i vatten . Skär svartroten i 4 st ca 5 cm  långa bitar. Dela därefter bitarna på längden. Lägg bitarna i citronvattnet för att den inte ska
mörkna i väntan på tillagning. Koka ner grädden till halva mängden . Salta och peppra. Sjud svartroten i vatten till al dente. Värm upp i grädden innan servering.

Lihkolas (rökt och torkad renstek)
5. Skär 4 tunna skivor av Lihkolas. 

Röda vinbär (som garnering och färgklick)

Montering:
Gör en ögla av den torkade rensteken,  lägg ihop öglans ändar på varandra och montera öglan stående på tallriken, med ändarna i riktning kl 6.  Lägg några skivor renfilé på ändarna. Lägg svartrot och stomp på var sin sida om öglan. Garnera med några röda vinbär.

Dela det här receptet med dina vänner!