Ribollita med smaksatt olja och parmesanbröd

Tillagningstid:

Ribollita

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassisk italiensk husmanskost från Toscana. Ett ypperligt sätt att ta tillvara på kål av olika slag och kan bli allt från vardag till lyx beroende på vad du väljer att servera till.

Ingredienser

4 portioner

  • 3 dl
    egenkokta vita bönor (se recept) eller 400g kokade vita bönor
  • 1 dl
    olivolja
  • 2 st
    gul lök
  • 3 st
    morötter
  • 3 st
    selleristjälkar
  • 2 st
    vitlöksklyftor
  • 1 msk
    tomatpuré
  • 1 burk(ar)
    körsbärstomater
  • 8 dl
    vatten
  • 250 g
    svartkål, grönkål eller savojkål
  • salt & peppar
  • 2-3 msk
    olivolja extra vergine, eller smaksatt olivolja (se nedan)

Smaksatt olivolja

  • 2 dl
    olivolja extra vergine
  • 1 st
    citron, skalet
  • 4 st
    vitlöksklyftor
  • 1 knippa(or)
    timjan

Parmesanbröd

  • 4 skiva(or)
    vitt bröd, gärna surdeg
  • 1 dl
    Parmiggiano reggianoost

Så lagar du