Ribollita med smaksatt olja och parmesanbröd

Ribollita

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassisk italiensk husmanskost från Toscana. Ett ypperligt sätt att ta tillvara på kål av olika slag och kan bli allt från vardag till lyx beroende på vad du väljer att servera till.

Ingredienser

4portioner

  • 3dl
    egenkokta vita bönor (se recept) eller 400g kokade vita bönor
  • 1dl
    olivolja
  • 2st
    gul lök
  • 3st
    morötter
  • 3st
    selleristjälkar
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1burk(ar)
    körsbärstomater
  • 8dl
    vatten
  • 250g
    svartkål, grönkål eller savojkål
  • salt & peppar
  • 2-3msk
    olivolja extra vergine, eller smaksatt olivolja (se nedan)

Smaksatt olivolja

  • 2dl
    olivolja extra vergine
  • 1st
    citron, skalet
  • 4st
    vitlöksklyftor
  • 1knippa(or)
    timjan

Parmesanbröd

  • 4skiva(or)
    vitt bröd, gärna surdeg
  • 1dl
    Parmiggiano reggianoost

Så lagar du

Använd gärna mitt recept på vita bönor på italienskt vis.

1. Skala och hacka löken fint.
2. Skala morot och skär den och selleri i tärningar.
3. Hetta upp olivoljan och tillsätt de hackade grönsakerna. Stek i cirka 10 minuter.
4. Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare 2 minuter.
5. Mixa hälften av bönorna med ½ dl av kokvattnet om du kokat egna bönor.
6. Tillsätt dem och 1 burk tomater. Häll på vatten och låt allt koka upp.
7. Repa kålen (ta bort de hårda stammarna) och hacka kålen grovt.
8. Lägg den i soppan och låt sjuda i 20 minuter.
9. Lägg i resten av bönorna och åt allt koka upp.

Smaka av med salt och peppar och ringla över olivolja – gärna en smaksatt vitlök och citronolja (se recept nedan) vid servering.

Smaksatt olivolja

1. Skala och krossa vitlöksklyftorna.
2. Ciselera citronen med ciseleringsjärn eller potatisskalare.
3. Lägg vitlök, citron och timjan i en burk och häll på olivolja.
4. Låt gärna stå över natten och dra innan du använder den.

Olivoljan håller sig i en vecka i kylskåp.

Parmesanbröd

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda smör och parmesan och bred på brödet.
3. Lägg på en plåt och rosta i ugnen i 5 – 10 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!