Rigatoni alla gricia

Rigatoni alla gricia

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassisk rätt från Lazio och Rom. Man kan luras av de få ingredienserna och det oansenliga utseendet men när en Gricia är perfekt slår den många andra pastarätter på fingrarna. Mycket smak och perfekt krämighet tack vara lätt rostad peppar och en massa pastavatten som i en perfekt sammansmältning med osten ger en ljuvlig krämighet.

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    rigatoni eller liknande pasta
  • ca 200g
    guanciale eller pancetta
  • 1msk
    nymald svartpeppar
  • 1msk
    olivolja
  • ca 60g
    fint riven pecorino romano

Så lagar du

  1. Skär eventuellt bort svålen på guancialen och skär sedan köttet i tunna ”stavar”.
  2. Hetta upp en traktörpanna med höga kanter. Lägg i olivolja och guanciale och stek på medelhög värme tills guancialen är gyllene och krispig och fettet har läckt ut i pannan. Ta ur guancialen och lägg åt sidan.
  3. Lägg i rejält med svartpeppar i stekpannan och låt den fräsa upp i fettet så den blir extra aromatisk.
  4. Koka pasta i cirka 1 ½ liter vatten och 1 msk salt men koka bara halva koktiden. Ta till vara på pastavattnet och häll av pastan i ett durkslag.
  5. Häll ca 3 dl pastavatten i stekpannan med fettet och låt koka upp. Lägg i den halvkokta pastan och rör om ordentligt. Fyll på med pastavatten så du hela tiden har en krämig konsistens och fortsätt koka pastan i såsen i 3 – 4 minuter eller tills den är al dente.
  6. Tillsätt guanciale och hälften av den rivna pecorinon och rör om ordentligt. Vänd ner resten av osten och fortsätt ösa på pastavatten om det behövs!
  7. Servera med detsamma!

Dela det här receptet med dina vänner!