Riktig sötsur sås

Riktig sötsur sås

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    purjolök
  • 0,5msk
    ingefära
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1,5 dl
    röd risvinäger, men vanlig rödvinsvinäger (helst av fruktigare sort) går minst lika bra.
  • 0,5 dl
    svart risvinäger - Chinkiang vinegar
  • 2dl
    socker
  • 2krm
    salt
  • 2msk
    potatismjöl eller maizena
  • 2msk
    vatten
  • 1-2 msk
    matolja

Så lagar du

Finhacka vitlök, purjolök och ingefära.

Blanda potatismjöl och vatten i en skål tills dess att alla klumpar är borta. Lägg i resten av ingredienserna och vispa ihop ordentligt. Låt stå några timmar, gärna över natten.

Hetta upp matolja i en kastrull. Lägg ner de ihopvispade ingredienserna. Vispa samtidigt som det kokar upp. Låt puttra i 1-2 minuter.

En redning på potatismjöl eller maizena blir snabbt tjock, men är efter några minuters kokning stabil i konsistensen och lite lösare. Dra därför inte ner värmen för tidigt.

Såsen kan användas till det mesta, men serveras alltid varm. Överbliven sås kan förvaras ett par dagar i kylskåp.

Fredrik om receptet:
Den sötsura sås som serveras på de flesta kinarestauranger är långt ifrån originalet (men det är en myt att svenska kinakrogar använder nyponsoppa för att göra den). Det här receptet ger en fyllig och kryddrik sås som du sannolikt inte varit i närheten av förut.

Dela det här receptet med dina vänner!