Rimmad fjällröding med stuvad rotselleri och apelsindoftande dukkah

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Till jul längtar i alla fall jag efter vissa specifika ingredienser. Citrus, kryddor som stjärnanis och dill och naturligtvis efter rimmade och gravade fiskar av olika slag! För mig är den rimmade laxen julbordets viktigaste inslag. Här är en finstämd decemberrätt med vintriga ingredienser och en ljuvlig kakafoni av smaker!

Ingredienser

4 portioner

Röding

  • 2 st
    rödingfiléer (ca 600 g)
  • 4 msk
    salt
  • 2 msk
    strösocker
  • 1 st
    citron, det rivna skalet
  • ½ msk
    rosépeppar

Dukkah med fänkål och apelsin

  • 150 g
    hasselnötter
  • 2 msk
    sesamfrön
  • 1 msk
    hela korianderfrön
  • 1 msk
    fänkålsfrön
  • ½ tsk
    flingsalt
  • 1 st
    apelsin, det rivna skalet

Stuvad rotselleri

  • 600 g
    rotselleri, skalad
  • 3 dl
    creme fraiche
  • 1 tsk
    salt
  • 1 msk
    dijonsenap
  • 1 st
    citron, det rivna skalet
  • ½ kruk(or)
    dill, finhackad
  • salt och svartpeppar

Så lagar du