Rimmad fjällröding med stuvad rotselleri och apelsindoftande dukkah

Rimmad fjällröding med stuvad rotselleri och apelsindoftande dukkah

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Till jul längtar i alla fall jag efter vissa specifika ingredienser. Citrus, kryddor som stjärnanis och dill och naturligtvis efter rimmade och gravade fiskar av olika slag! För mig är den rimmade laxen julbordets viktigaste inslag. Här är en finstämd decemberrätt med vintriga ingredienser och en ljuvlig kakafoni av smaker!

Ingredienser

4portioner

Röding

  • 2st
    rödingfiléer (ca 600 g)
  • 4msk
    salt
  • 2msk
    strösocker
  • 1st
    citron, det rivna skalet
  • ½msk
    rosépeppar

Dukkah med fänkål och apelsin

  • 150g
    hasselnötter
  • 2msk
    sesamfrön
  • 1msk
    hela korianderfrön
  • 1msk
    fänkålsfrön
  • ½tsk
    flingsalt
  • 1st
    apelsin, det rivna skalet

Stuvad rotselleri

  • 600g
    rotselleri, skalad
  • 3dl
    creme fraiche
  • 1tsk
    salt
  • 1msk
    dijonsenap
  • 1st
    citron, det rivna skalet
  • ½kruk(or)
    dill, finhackad
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

Fisken

1. Gnid in fiskfiléerna med en blandning av salt och socker. Riv över citronskal, smula över rosépeppar.

2. Lägg ihop filéerna och slå in i bakplåtspapper. Lägg i en plastpåse och lägg in i kylskåpet. Låt ligga i cirka 2 dygn. Vänd någon gång under rimningen.

Dukkah

1. Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Gnid av skalet på hasselnötterna.

2. Rosta sesamfrön och kryddor på samma vis, tills det börjar knäppa och dofta.

3. Kör nötter och frön i matberedare tills det är finhackat. Tillsätt salt och firivet citronskal.

Rotselleri

1. Skala och skär rotsellerin i tärningar. Koka den mjuk i saltat vatten och häll av.

2. Koka upp creme fraiche. Smaksätt med dijonsenap, finrivet citronskal, dill och salt.

3. Vänd ner rotsellerin.

Till servering

1. Skiva rödingen i tunna, sneda skivor.

2. Garnera med finhackad dill och servera med stuvad rotselleri och senapskräm samt dukkah med stuvad rotselleri.

Dela det här receptet med dina vänner!