Rimmad lax med fänkål

Rimmad lax med fänkål.

Publicerat:

Tillagningstid:

Att rimma eller grava lax själv är varken svårt eller särskilt tidskrävande. Det gäller bara att vara ute ett par dagar i förväg. Fördelen är att man kan krydda den som man vill! Här får laxen en fin ton av fänkål och citronzest.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 700g
    laxfilé med skinnet kvar
  • 2msk
    salt
  • 1 ½msk
    strösocker
  • ¼tsk
    nymald svartpeppar
  • skalet från 1 citron
  • 1
    fänkål
  • fänkålsdill från 2 fänkålshuvuden

Så lagar du

1. Blanda salt och socker och strö över laxen. Massera in det lite lätt.

2. Mal peppar över laxen och riv över citron­skal. Hacka fänkålsdill fint och strö över.

3. Skär fänkålen så tunt du kan, gärna med mandolin.

4. Dela laxen i två delar och lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra och fänkålen emellan. Lägg in i en plastpåse och låt ligga i kylskåpet i 1–2 dygn.

5. Servera laxen skuren i tunna skivor med dill, fänkålen och gärna lite extra rivet citronskal ovanpå.

Dela det här receptet med dina vänner!