Rimmad skrei med brynt citrussmör

Rimmad skrej med brynt citrussmör

Publicerat:

Tillagningstid:

I januari är såväl torsken som citrus allra bäst. Skrei heter torsken i januari när den leker och därför är extra fin i köttet. Rimmar man fisken blir konsistensen och smaken ännu bättre. Här lyfter vi denna ljuvliga fisk till ännu högre höjder med två av mina favoritsmaker. Brynt smör och nyrivet skal av citron eller annan citrus. Friskt, nötigt och underbart.

Ingredienser

4portioner

  • 800g
    skrei, utan skinn (eller torskrygg)
  • 1liter
    vatten
  • 1dl
    salt
  • skalet från 1 citron (eller t ex bergamott)

Brynt citrussmör

  • 100g
    smör
  • skal från 1 citron (eller apelsin, buddhas fingrar eller bergamott t ex)
  • salt

Så lagar du

  1. Koka upp vatten och salt. Tillsätt skal från citrusskal. Låt svalna.
  2. Skär fisken i portionsstora bitar och lägg i rimningslagen. Låt rimma i 20–30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 125 grader.
  4. Ta ur och torka fisken och lägg på ett fat. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Kolla temperaturen med en termometer. Innertemperaturen ska ligga mellan 45–40 grader.
  5. Bryn smöret under omrörning tills det tagit färg och doftar nötigt. Riv i skal från t ex citron och smaka av med salt.
  6. Servera torsken med en sallad och kanske karamelliserade morötter med apelsin.

Dela det här receptet med dina vänner!