Rimmad torskrygg med bräserad purjolök och bakade örter

Rimmad torskrygg med bräserad purjolök och bakade örter

Publicerat:

Tillagningstid:

Milda fina smaker där den citronbräserade purjon smakar högst exklusivt trots sitt enkla ursprung. Den smulade örtkakan sätter pricken över i med knaprig smakrikedom.

Ingredienser

4portioner

  • 600-700g
    torskrygg med skinn, odlad/certifierad
  • nymalen vitpeppar
  • 2msk
    smör till stekning

Rimlag

  • 1liter
    vatten
  • 1dl
    salt

Bakade örter

  • 2
    nävar färska örter, t ex basilika, rosmarin, timjan
  • 25g
    ströbröd (4 msk)
  • 2
    äggulor
  • 35g
    rumsvarmt, mjukt smör
  • 1krm
    salt
  • 20-30g
    rostade pinjekärnor

Bräserad purjolök

  • 3
    purjolökar, medelstora
  • 3msk
    smör
  • rivet skal av 1 citron
  • en nypa salt

Servering

  • ev kokt potatis

Så lagar du

1. Bakade örter: Sätt ugnen på 120°. Kör örterna finfördelade i matberedare, tillsätt ströbröd och blanda väl. Blanda i äggulor, smör och salt. Bred ut degen på en plåt med bakpapper. Täck med ett annat bakpapper eller folie och kavla ut så tunt det går.

2. Baka 10-15 min i övre delen av ugnen. Låt kallna, smula och blanda med de rostade pinjekärnorna.

3. Rimlag: Rör ut saltet i vattnet så det löser sig, ställ kallt.

4. Purjo: Klyv purjon i fyra delar på längden, dela sedan i 10-12 cm långa bitar. Skölj noga och lägg i kallt vatten några minuter. Smält smöret i en traktörpanna, lägg i purjon utan att torka den och toppa med rivet citronskal. Låt bräsera sakta under lock ca 10 min, smaka av med lite salt.

5. Torsk: Dela fisken i 4 bitar. Lägg dem i rimlagen 7-8 min. Ta upp fisken, torka av noga med hushållspapper.

6. Sätt ugnen på 80°. Peppra fisken och stek med smör i het panna – först skinnsidan knaprig, sedan andra sidan 1-2 min. Låt gå färdigt i ugnen till 46-50° innertemp.

7. Servering: Hetta upp purjon. Lägg upp fisken med purjo på sidorna. Toppa fisken med bakade örter. Bjud ev med nykokt potatis.

Dryckestips

2014 Dusk til Dawn Chardonnay, Australien
Nr 6287, 99 kr

eller

2014 Saint-Véran Dom de la Croix Senaillet, Frankrike
Nr 5222, 139 kr

Alkoholfritt
2013 Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay, Australien
Nr 1911, 55 kr

Dela det här receptet med dina vänner!