Ris med vermicelli

Ris med vermicelli.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ris tillagat på ”arabiskt vis” med stekt vermicelli. Vermicelli är små tunna spaghetti som steks i olja först innan det blandas i riset. Mina barn tycker att detta ris smakar popcorn. Det serveras bredvid de flesta arabiska grytor. Även väldigt gott att äta med en klick yoghurt, min absoluta favoriträtt när jag var ett barn!

Ingredienser

6portioner

 • 6dl
  ris- basmati eller klibbfri jasminris
 • 2dl
  vermicelli eller 3 st nystan (små tunna spaghettitrådar)
 • 6msk
  olja (1 msk per 1 dl ris)
 • 1msk
  salt
 • hett vatten som täcker riset med 1 cm

Så lagar du

1. Tvätta riset ordentligt i ljummet vatten tills du får bort den mesta av stärkelsen. Låt rinna av och ställ åt sidan.

2. Hetta upp olja i en stor kastrull. Har du nystan vermicelli krossar du dem med handen först och slänger ner i grytan.

3. Stek vermicellin under omrörning. HA KOLL, de blir snabbt bruna och bränns vid på några sekunder om man inte rör om.

4. Sänk värmen, blanda i det avrunna riset och rör om så allting blandas ordentligt. Blanda i salt och det heta vattnet. Vattnet ska täcka riset med 1 cm, jag brukar mäta med fingret.

5. Lägg på ett lock, koka upp, så fort det puttrar sänker du genast värmen. Låt sjuda under lock på svag värmen tills riset är klart, det tar ca 15–20 minuter, beroende på rissorten.

6. Öppna upp locket efter i 15 minuter, fluffa till riset och blanda med en gaffel. Känns riset torrt kan du ha i lite mer varmt vatten, lägg på locket och låt ångas i 5 minuter till. Låt inte riset bli överkokt. Känns riset klart kan du stänga av värmen och låta grytlocket vara på glänt, släpp ut ångan så riset inte blir allt för klibbigt.

7. Servera med de flesta arabiska maträtter.

Dela det här receptet med dina vänner!