Risotto med jordärtskocka
Tillagningstid:
Publicerat:
2019-06-18Tillagningstid:
Risotto är religion och kärlek, säger kocken Dag Tjersland, men den måste ses efter ordentligt under tillagning. Den här versionen är byggd av jordärtskockspuré och friterade lövtunna chips av jordärtskocka.
Ingredienser
4 portioner
- 6-10jordärtskockor
- 6 msksmör
- 2 mskolivolja till stekning
- 2schalottenlök, mellanstora
- 2 klyfta(or)vitlök
- 200 grisotto
- 2 dlvatten eller grönsaksbuljong
- ½ dlvitt vin
- 4 mskolivolja till servering
- ½citron, saften
- svartpeppar, nymalen
- 40 gpecorino
- ärtskott till garnering
Så lagar du
1. Börja med jordärtskockspurén: Rensa och skala 8 jordärtskockor spara två till till fritering, och koka dem möra. Spara en kokt skocka till garnering.
2. Mixa 7 kokta skockor och smör till len smet med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
3. Gör risotton: Fräs schalottenlök och vitlök lätt i olivolja. Tillsätt risottoris och fräs i ytterligare ½ minut. Tilsätt vatten eller grönsaksbuljong.
4. Låt småkoka i 7-8 minuter. Tillsätt därefter puré och vitt vin. Låt koka ihop ca 15 minuter. Riset ska ha lite tuggmotstånd.
5. Smaka av med citron, salt och peppar.
6. Hacka den sparade, kokta skockan i fina bitar och rör ner i risotton.
7. Fritera tunna skivor av de ännu ej tillagade skockorna i olja i en kastrull till krispiga chips. Låt rinna av på hushållspapper och alta lätt.
8. Servera risotton på tallrik med finriven pecorino, chipsen, ärtskott och en skvätt olivolja.