Risotto med nyskördade grönsaker

Risotto med nyskördade grönsaker.

Ingredienser

4portioner

Risotto

  • 1
    gul lök
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 2 ½dl
    risottoris (vialone nano eller arborio)
  • 3msk
    smör
  • 1 ½dl
    vitt vin
  • 4dl
    vatten
  • ca 1dl
    färska spritade ärtor
  • 1 ½dl
    nyriven parmesan
  • ½tsk
    vitvinsvinäger eller pressad citron
  • salt och peppar

Rostade grönsaker

  • 4
    små betor
  • 12
    små morötter, gärna i olika färger
  • 1
    fänkål
  • 2
    färska lökar, gul eller röd
  • 200g
    pumpa, t ex myskpumpa
  • 3kvist(ar)
    färsk dragon
  • 2msk
    raps eller olivolja
  • saften av ½ citron
  • salt och peppar

Tomatsås

  • 2
    vitlöksklyftor
  • 1
    citron, saft och lite rivet skal
  • 2kvist(ar)
    färsk timjan
  • 2kvist(ar)
    färsk oregano
  • 3msk
    god olivolja
  • ca 300g
    färska tomater i olika storlekar
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

Risotto

1. Hacka löken och vitlöken fint. Fräs lök, vitlök och risottoris i 2 msk smör. Rör om så att det inte får färg. När riset har blivit lite genomskinligt häller du på vinet och låter det koka in i ungefär en minut.

2. Späd riset med vatten, lite i taget, och håll det småkokande under ständig omrörning tills det är al dente, mjukt med en spänstig kärna (beroende på rissort tar det 18–20 minuter).

3. Tillsätt parmesanost, ärtor, vitvinsvinäger eller citron och rör om. Klicka i resten av smöret och salta lite om det behövs. Ta gärna några varv med pepparkvarnen.

Rostade grönsaker

1. Tvätta och skala grönsakerna. Skär ner alla grönsaker i grova bitar och lägg i en ugnssäker form. Häll över olivolja, färska kryddor, salt och peppar.

2. Rosta grönsakerna i het ugn på ca 240 grader tills de har fått vacker färg. Rör runt då och då.

3. När grönsakerna är vackert rostade, ta ut dem, pressa över citronsaft och servera tillsammans med risotto och tomatsås.

Tomatsås

1. Riv eller hacka vitlöken fin och lägg i en kall stekpanna tillsammans med alla andra ingredienser. Krossa tomaterna i pannan med en sked i grova bitar.

2. Hetta upp tills det börjar koka. Ta av från värmen och smaksätt med salt och nymald svartpeppar.

Dela det här receptet med dina vänner!