Risotto med sparris och nässlor
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 1stgul lök
- 1stvitlöksklyfta
- 9stgröna sparrisar
- 1literfärska nässlor
- 2½dlrisottoris
- 3msksmör
- 1½dlvitt vin
- 4dlnässelbuljong
- 1½dlnyriven parmesanost
- ½tskvitvinsvinäger eller pressad citron
- salt och peppar
Garnering
- bladpersilja
- 20stsmå tomater i olika färger
Så lagar du
1. Koka upp vatten och lägg i nässlorna. Låt nässlorna ligga i vattnet cirka 30 sekunder.
2. Ta upp nässlorna. Spara vattnet.
3. Hacka löken och vitlöken fint. Skär sparrisen i centimeterstora bitar.Hacka nässlorna.
4. Fräs lök, vitlök och risottoris i 2 msk smör. Rör om så att det inte får färg.
5. När riset har blivit lite genomskinligt häller du på vinet och låter det koka in i ungefär en minut.
6. Späd riset med nässelbuljong, lite i taget, och håll det småkokande under ständig omrörning. När riset är al dente, mjukt med en spänstig kärna, (beroende på rissort tar det 18–20 minuter), är det dags att tillsätta den skurna sparrisen och de hackade nässlorna.
7. Tillsätt parmesanost, vitvinsvinäger och rör om. Klicka i resten av smöret och salta lite om det behövs. Ta gärna några varv med pepparkvarnen.
8. Garnera med delade tomater och bladpersilja.