Risotto med sparris och nässlor

Risotto med sparris och nässlor

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    gul lök
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 9st
    gröna sparrisar
  • 1liter
    färska nässlor
  • dl
    risottoris
  • 3msk
    smör
  • dl
    vitt vin
  • 4dl
    nässelbuljong
  • dl
    nyriven parmesanost
  • ½tsk
    vitvinsvinäger eller pressad citron
  • salt och peppar

Garnering

  • bladpersilja
  • 20st
    små tomater i olika färger

Så lagar du

1. Koka upp vatten och lägg i nässlorna. Låt nässlorna ligga i vattnet cirka 30 sekunder.

2. Ta upp nässlorna. Spara vattnet.

3. Hacka löken och vitlöken fint. Skär sparrisen i centimeterstora bitar.Hacka nässlorna.

4. Fräs lök, vitlök och risottoris i 2 msk smör. Rör om så att det inte får färg.

5. När riset har blivit lite genomskinligt häller du på vinet och låter det koka in i ungefär en minut.

6. Späd riset med nässelbuljong, lite i taget, och håll det småkokande under ständig omrörning. När riset är al dente, mjukt med en spänstig kärna, (beroende på rissort tar det 18–20 minuter), är det dags att tillsätta den skurna sparrisen och de hackade nässlorna.

7. Tillsätt parmesanost, vitvinsvinäger och rör om. Klicka i resten av smöret och salta lite om det behövs. Ta gärna några varv med pepparkvarnen.

8. Garnera med delade tomater och bladpersilja.

Dela det här receptet med dina vänner!