Risotto Milanese med saffran, hummer och räkor

Risotto Milanese med saffran, hummer och räkor

Publicerat:

Tillagningstid:

Här är vår variant på en riktigt god risotto. Det är dödssynd i Italien att blanda parmesan och skaldjur. Men grymt gott är det likväl! Det kan väl aldrig bli fel med hummer?

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    risottoris, arborio eller carnaroli
  • 1liter
    hummerfond (vatten + koncentrat går bra)
  • 1
    gul lök eller 2 schalottenlökar
  • 2
    vitlöksklyftor
  • ½dl
    olivolja
  • 1
    selleristjälk
  • 2paket
    saffran
  • 2dl
    vitt vin (gärna torrt)
  • ca 75g
    riven parmesanost
  • minst 30g
    osaltat smör
  • 1
    hummer, köttet
  • 100g
    skalade räkor
  • 1dl
    vispgrädde

Så lagar du

  1. Värm upp fonden i en kastrull. 
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den i olivoljan på medelvärme i en vid kastrull eller gryta tills den blir genomskinlig. Skölj och finhacka sellerin. Tillsätt selleri och saffran och fräs med löken. 
  3. Häll i riset, låt det puttra lätt några minuter under omrörning och se till att det inte får färg. Det ska bli genomskinligt. 
  4. Höj värmen, tillsätt vinet och rör om tills det i princip har avdunstat.Sänk till medelvärme och börja mata i fonden lite i taget, 1–2 deciliter, och rör om. Du måste ge kärlek till en risotto om den ska smaka bra, låt det ta sin tid. Rör, rör, rör!
  5. När hela fonden är tillsatt efter ca 15 minuter, smaka av med salt och peppar och testa tills du får den kärna du vill ha i riset. Det ska vara tuggmotstånd! 
  6. Ta kastrullen från värmen, tillsätt parmesanost och smörklickar. Här finns egentligen inget mått, smaka av och kör tills du skäms!
  7. Tillsätt räkor och grovhackade bitar av hummerköttet, runda av med att vända ner lätt vispad grädde. 

Dela det här receptet med dina vänner!