Risotto på kungskrabba

rätten på tallrik

Publicerat:

Tillagningstid:

Krabb-benen finns ofta att köpa i manuella fiskdiskar men vill man kan man naturligtvis byta ut till ”vanligt” krabbkött eller till och med krabbkött på burk. Lika gott blir det kanske inte men gott ändå! Tänk på att välja krabba från hållbart fiske.

Ingredienser

4portioner

  • ca 7 ½dl
    grönsaksbuljong
  • 1msk
    olivolja & 1 msk smör till stekning
  • 2st
    schalottenlökar
  • 1
    liten fänkål
  • 300g
    arborioris
  • 2dl
    vitt vin
  • 250g
    kött från kungskrabba, märkt med MSC, ASC eller Krav
  • 1-2msk
    smör
  • 75g
    riven parmesanost
  • rivet skal och saft från 1 citron

Till servering

  • 3-4skiva(or)
    ljust surdegsbröd
  • fänkålsdillen (topparna av fänkålen)

Så lagar du

1. Skala och hacka lökarna fint. Strimla fänkålen och lägg undan fänkålsdillen.

2. Koka upp buljongen i en kastrull vid sidan om.

3. Lägg smör och olja i en stor kastrull. Lägg i den hackade löken och grönsakerna när smöret smält. Stek tills löken är mjuk och genomskinlig.

4. Lägg i riset och rör om ordentligt så att alla korn blir blanka. Fräs i någon minut. Häll i vinet och låt det koka upp under omrörning.

5. När vinet har kokat in börjar du hälla på buljong, en soppslev i taget. Låt buljongen nästan koka in innan du häller på nästa slev, rör hela tiden!

6. Smaka av riset efter ungefär en kvart. Kornen ska vara ganska mjuka men ända ha lite tuggmotstånd.

7. Lägg i krabbkött, rivet skal och citronsaft mot slutet och rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar, lägg i en matsked smör och den rivna parmesanosten, rör om ordentligt.

8. Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelstark värme. Riv brödet i bitar och stek det knaprigt i oljan.

9. Garnera risotton med fänkålsdill och rostade brödkrutonger.

Dela det här receptet med dina vänner!