Bräserad rödbeta med lakritsrot och pesto på rödbetsblast

Tid:

En vit tallrik som är fylld av rödbeta och lakritsrot.

Tid:

Rödbetan är rotfrukternas kameleont. Den gifter sig bra med både citrus, blåmögelost och lakrits. I den här rätten är det ugnen som gör det mesta av arbetet. Gott både som huvudrätt eller tillbehör.

Ingredienser

4 portioner

  • 1 kg
    rödbetor med blast
  • 2 st
    äpple, klyftade
  • 2 st
    schalottenlök, strimlad
  • 1 dl
    äppelcidervinäger
  • 150 g
    smör
  • 1 tsk
    salt
  • 1 msk
    socker
  • 1 tsk
    chiliflakes
  • 3 cm
    lakritsrot, finriven

Pesto på rödbetsblast och basilika

  • blasten från betorna eller 200 gram färsk spenat
  • 1 kvist(ar)
    basilika
  • 1 kvist(ar)
    citrontimjan
  • 1 dl
    rapsolja, kallpressad
  • ½ dl
    pumpakärnor
  • 1
    vitlökskyfta
  • 50 g
    parmesanost

Så lagar du