Rödbetskaka med sötad getost och pistage
Publicerat:
2019-02-07Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
Rödbetskaka
- 250grödbetor, färska
- 2ägg
- 3dlströsocker
- 1¼dlsolrosolja
- 3dlvetemjöl
- 1tskvaniljsocker
- 2tskbakpulver
- 1mskkanel, malen
Ostcrème
- 6mskfärskost
- 2mskgetost
- 3mskflorsocker
- 3mskvispgrädde
Pistagekrokant
- ½dlströsocker
- 3mskpistagenötter
Honungskokta gulbetor
- 2gulbetor eller polkabetor
- 1dlhonung
- 1citron
Så lagar du
Rödbetskaka
1. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt matoljan.
2. Sikta ner vetemjöl blandat med vaniljsocker, bakpulver och kanel.
3. Blanda i skalad, riven rödbeta.
4. Smörj och bröda en avlång kakform.
5. Häll i smeten och baka på 175 grader i cirka 50 minuter.
6. Ta ut och låt svalna. Skär bort toppen och dela kakan i två skivor på längden.
Ostcrème
1. Mixa färskost, getost, florsocker till en slät kräm, rör ner 3 msk vispad grädde.
Pistagekrokant
1. Koka upp ½ dl socker med 2 matskedar vatten i en kastrull. Låt sedan sockret karamelliseras i stekpannan - utan omrörning! Rör man om det kristalliseras sockret nämligen igen och blir vitt och hårt.
2. Slå sedan i pistagenötterna och skaka runt. Slå upp på bakplåtspapper.
3. Dra i pistagenötterna med hjälp av plasthandskar medan det är varmt så att det bildas långa sockertrådar från nötterna.
Honungskokta gulbetor
1. Koka upp honung, citronskal och -saft, låt sjuda tills honungen fäster på gulbetorna i cirka 10 minuter. Låt svalna i lagen.
Montering
Skiva och klyfta betorna. Varva rödbetskakan med färskostkräm och gulbetsskivor. Toppa med klyftor av gulbetor, tunt hyvlade färska polkabetor samt pistagekrokant.