Rödbetskaka med sötad getost och pistage

Rödbetskaka med sötad getost och pistasch.

Publicerat:

Tillagningstid:

En skojig tolkning på den amerikanska morotskakan, rödbetskaka med kanel får en karaktär av kryddkaka och vi gör den också lite lättare genom att använda en neutral olja istället för smör. De underbara inkokta gulbetorna kan man bara inte få för mycket av!

Ingredienser

10portioner

Rödbetskaka

  • 250g
    rödbetor, färska
  • 2
    ägg
  • 3dl
    strösocker
  • dl
    solrosolja
  • 3dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    vaniljsocker
  • 2tsk
    bakpulver
  • 1msk
    kanel, malen

Ostcrème

  • 6msk
    färskost
  • 2msk
    getost
  • 3msk
    florsocker
  • 3msk
    vispgrädde

Pistagekrokant

  • ½dl
    strösocker
  • 3msk
    pistagenötter

Honungskokta gulbetor

  • 2
    gulbetor eller polkabetor
  • 1dl
    honung
  • 1
    citron

Så lagar du

Rödbetskaka

1. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt matoljan.

2. Sikta ner vetemjöl blandat med vaniljsocker, bakpulver och kanel.

3. Blanda i skalad, riven rödbeta.

4. Smörj och bröda en avlång kakform.

5. Häll i smeten och baka på 175 grader i cirka 50 minuter.

6. Ta ut och låt svalna. Skär bort toppen och dela kakan i två skivor på längden.

Ostcrème

1. Mixa färskost, getost, florsocker till en slät kräm, rör ner 3 msk vispad grädde.

Pistagekrokant

1. Koka upp ½ dl socker med 2 matskedar vatten i en kastrull. Låt sedan sockret karamelliseras i stekpannan - utan omrörning! Rör man om det kristalliseras sockret nämligen igen och blir vitt och hårt.

2. Slå sedan i pistagenötterna och skaka runt. Slå upp på bakplåtspapper.

3. Dra i pistagenötterna med hjälp av plasthandskar medan det är varmt så att det bildas långa sockertrådar från nötterna.

Honungskokta gulbetor

1. Koka upp honung, citronskal och -saft, låt sjuda tills honungen fäster på gulbetorna i cirka 10 minuter. Låt svalna i lagen.

Montering

Skiva och klyfta betorna. Varva rödbetskakan med färskostkräm och gulbetsskivor. Toppa med klyftor av gulbetor, tunt hyvlade färska polkabetor samt pistagekrokant.

Dela det här receptet med dina vänner!