Rödbetskex med basilikakräm
Publicerat:
2016-01-20Rawfood är ekologisk mat från växtriket som inte hettas upp över 42 grader. Istället för att koka, ugnsbaka eller steka maten så mixas, marineras, blötläggs och torkas den på låg temperatur. Det här receptet funkar såväl som tilltugg som en del av en förrätt.
Ingredienser
Rödbetskex
- 3dllinfrö
- 6dlvatten
- 4mskrödbetspulver
- 2msktamari (japansk soja)
- 2tskfänkålsfrö
- 2tskkummin
- 2ststjälkar salladslök, hackade
- 2tsktorkad dill
Basilikakräm
- 3dlpumpafrö
- 2stcitroner, zest och saft
- 1stlime, saften
- 2mskäppelcidervinäger
- 1kruk(or)färsk basilika
- 3dlvatten
- 1dlolivolja
- 2tsksalt
- nymalen svartpeppar
Så lagar du
Rödbetskex
1. Blötlägg linfröna i vattnet och låt svälla i 4-8 timmar.
2. Blanda ned hackad salladslök, tamari och kryddorna. Rör om ordentligt tills allting blandats.
3. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugn eller torkugn på 42 grader tills kexen är torra och kan brytas i bitar, cirka 8 timmar.
Basilikakräm
1. Mixa samtliga ingredienser i en mixerkanna till en krämig sås.
2. Smaka ev av med mer salt och peppar.