Rödbetskex med basilikakräm

Rödbetor.

Publicerat:

Rawfood är ekologisk mat från växtriket som inte hettas upp över 42 grader. Istället för att koka, ugnsbaka eller steka maten så mixas, marineras, blötläggs och torkas den på låg temperatur. Det här receptet funkar såväl som tilltugg som en del av en förrätt.

Ingredienser

Rödbetskex

  • 3dl
    linfrö
  • 6dl
    vatten
  • 4msk
    rödbetspulver
  • 2msk
    tamari (japansk soja)
  • 2tsk
    fänkålsfrö
  • 2tsk
    kummin
  • 2st
    stjälkar salladslök, hackade
  • 2tsk
    torkad dill

Basilikakräm

  • 3dl
    pumpafrö
  • 2st
    citroner, zest och saft
  • 1st
    lime, saften
  • 2msk
    äppelcidervinäger
  • 1kruk(or)
    färsk basilika
  • 3dl
    vatten
  • 1dl
    olivolja
  • 2tsk
    salt
  • nymalen svartpeppar

Så lagar du

Rödbetskex

1. Blötlägg linfröna i vattnet och låt svälla i 4-8 timmar.

2. Blanda ned hackad salladslök, tamari och kryddorna. Rör om ordentligt tills allting blandats.

3. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugn eller torkugn på 42 grader tills kexen är torra och kan brytas i bitar, cirka 8 timmar.

Basilikakräm

1. Mixa samtliga ingredienser i en mixerkanna till en krämig sås.

2. Smaka ev av med mer salt och peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!