Rödbetspicklade ägg med avokado
Tillagningstid:
Publicerat:
2016-03-18Tillagningstid:
En klassisk amerikansk brunchrätt som fått lite mera udd med den starka såsen sriracha och lite extra krämighet med avokado. Perfekt på påskbuffén. I det här receptet ska äggen ligga i lagen i två timmar.
Ingredienser
8 portioner
- 8 stägg
- 4 dllag från inlagda rödbetor (eller egen lag se nedan)
Lag – om du vill göra det själv:
- 3 dlvatten
- 1 dlvitvinsvinäger
- 3 stmedelstora rödbetor
- 1 tsksalt
- 1 msksocker
- 8 stäggulor från dom kokta äggen
- 1 stavokado
- 1 stsaft och skal från en lime
- 2 mskmajonäs
- 1 tskdijonsenap
- 1 tsksrirachasås
Till garnering:
- ärtskott
- sirachasalt - se recept
Så lagar du
Receptet är beräknat till 8 plock-portioner.
1. Koka upp vatten till äggen och lägg i rumstempererade ägg. Koka i 8 - 9 minuter.
2. Skölj i kallt vatten och skala äggen.
3. Lägg de kokta äggen i rödbetslag. Låt äggen ligga i lagen i minst 2 timmar eller över natten.
4. Dela äggen i två halvor. Ta bort äggulan och lägg över i en skål. Skala och tärna avokadon, lägg i skålen.
5. Tillsätt saft och skal från lime, majonnäs, dijonsenap och sriracha. Mixa ihop med en stavmixer. Smaka av med salt och sriracha. Lägg gärna blandningen i en sprits och fyll äggen med röran.
6. Toppa med örtskott och srirachasalt eller paprikapulver.
Egen lag
1. Skala och skiva 3 rödbetor.
2. Koka upp vatten och vinäger. Lägg i rödbetorna, salt och socker.
3. Låt lagen koka upp och sjuda tills rödbetorna är mjuka.
4. Låt lagen svalna innan du lägger i äggen. Låt äggen ligga i lag i minst 2 timmar eller över natten.
Srirachasalt
½ dl flingsalt
½ tsk sriracha
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda salt och sriracha och strö på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och torka saltet i 15 minuter eller tills det känns helt torrt. Förvara i burk med lock.