Rödbetssoppa på romskt sätt

Rödbetssoppa på romskt sätt.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Soppan är känd bland ryska och polska romer för den kommer just från de länderna, men vi romer tillagar den på olika sätt just jag lagar den såsom min svärmor har lärt mig. Rödbetssoppa är bra för barn och äldre för den innehåller mycket vitaminer och energi som håller oss mätta och friska. Den här rätten av Emila Huczko heter Lolo Barsho på romanes.

Ingredienser

6portioner

  • 1
    höna
  • 3-4
    färska rödbetor
  • 2
    stora morötter
  • 1
    palsternacka
  • 1
    liten selleri
  • 1kruk(or)
    dill, färsk
  • 1
    lök
  • 3
    citroner
  • 1
    liten purjolök
  • ca 1kg
    potatis, 6 st
  • 5
    lagerblad
  • vegeta
  • några svartpepparkorn
  • 250ml
    vispgrädde
  • 1msk
    strösocker

Så lagar du

1. Skär hönan i bitar, skölj och lägg i kastrull med vatten.

2. Lägg i 3 matskedar vegeta, lagerblad, och några svartpepparkorn.

3. Låt det koka i ca 40 min.

3. Skär morötter, palsternacka, en bit rotselleri, en hel skalad lök och rödbetor i små bitar och låt det koka tillsammans i ca 30 min.

4. Tillsätt rotsakerna i soppan tillsammans med skalad potatis skuren i bitar och en liten bit purjolök, fortsätt koka i 15–20 min.

5. När potatisen är klar, ta bort från spisen.

6. Tillsätt ca 100 ml citronsaft, smaka av och tillsätt strösocker.

7. På slutet tillsätt lite färsk dill och 250 gr vispgrädde. Blanda och klart för att ätas!

Tips

Servera gärna med ett gott bröd. Istället för göra egen buljong kan man använda 2 stycken buljongtärningar

Dela det här receptet med dina vänner!