Rödkål med rödvin, apelsin och kryddor

En kastrull med rödkål som koks med kanel, stjärnanis och andra kryddor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Adam Aamans juliga version av den klassiska rödkålen. Serveras med fläsk eller anka och med karamelliserad potatis. Vegansk: Ersätt smöret med växtbaserad matfett.

Ingredienser

8portioner

  • 1st
    liten rödkål
  • 3msk
    ankfett eller smör
  • dl
    balsamvinäger
  • 2dl
    rödvin
  • 2st
    apelsiner, gärna ekologiska, skal och saft
  • 2dl
    honung
  • 2st
    lagerblad
  • 1st
    kanelstång
  • 1st
    hel stjärnanis
  • någrast
    kryddpeppar
  • 5-10st
    nejlika
  • 1 näve
    korinter
  • 1msk
    salt
  • svartpeppar, färskmalen

Så lagar du

1. Skär rödkålen i fyra delar och snitta den i fina strimlor på 2 mm. (använd t ex mandolinjärn).

2. Värm en gryta med fett och sautera rödkålen. När kålen har fallit isär, häll i balsamvinäger.

3. Koka vinägern tills hälften har kokat bort. Häll rödvin, apelsinsaft och rivet apelsinskal, honung, lagerblad, kanelstång, korinter, salt och peppar.

4. Krossa stjärnanis, kryddpeppar och nejlika med mortel eller lägg dem hela i en tepåse. Tillsätt rödkålen.

5. Lägg på locket på pannan och låt rödkålen sjuda i cirka 45 minuter. Kontrollera om kålens konsistens och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite honung.

6. Rödkålen kan förvaras i en täckt skål i kylskåpet i 8-10 dagar. För förvaring i upp till fyra veckor, lägg kålen i rena glasburkar direkt efter kokning. Stäng locket och förvara i kylskåpet.

Dela det här receptet med dina vänner!