Rödkålssallad med rostad mandel och lingonvinägrett

Rödkålssallad med rostad mandel och lingonvinägrett.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här kålsalladen står sej väldigt länge jämfört med majonnäsbaserade sallader om du förväller kålen med salt. Saltet verkar bakteriedödande. Hållbarheten blir därmed bättre också i förhållande till sallad med rå kål. Välj dina favoriter bland kålsorterna och blanda friskt!

Ingredienser

8portioner

  • 800g
    kål, t ex rödkål, savoykål, vitkål, grönkål
  • 1kruk(or)
    persilja
  • 1msk
    salt
  • peppar
  • 3msk
    mandelspån
  • 3msk
    spaltvete

Lingonvinägrett

  • dl
    olivolja
  • 3msk
    rödvinsvinäger
  • ½dl
    rosévin
  • 1dl
    lingon, färska eller frysta
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Grovstrimla kålsorterna och strö över saltet.

2. Häll ½ liter kokande vatten på kålen och låt den mjukna.

3. Häll bort vattnet när det svalnat och krama ur kålen.

4. Rosta mandel och spelt var för sej med salt i torr stekpanna.

5. Blanda ner hackad persilja och ca hälften av lingonvinägretten i kålblandningen

6. Smaka av med salt och peppar.

7. Toppa salladen med mandel och spelt.

Servera resten av lingonvingrätten som dressing vid sidan om.

Lingonvinägrett

Mixa alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Tips

Salladen passar utmärkt på buffébordet eller serverad till rökt fisk, grillat kött och korv. Blanda gärna ner ruccola för att få en grönare salladsrätt Förvälld rödkål färgar inte av sej, ifall man vill ha mozzarella eller fetaost i sin sallad. Bärvinägretten kan också göras på röda vinbär, hallon eller jordgubbar och passar bra till alla sorters sallader. Bären mjuknar av vinägern och ger fantastisk fräschör och färg till dressingen.

Dela det här receptet med dina vänner!