Rökt gaspacho

Susannes grillfest 2022.

Publicerat:

Tillagningstid:

Smakrik, snabblagad soppa maxad med sommarens grönsaker och toppad med krispiga krutonger. Servera antingen som förrätt eller som varmrätt med mer matiga tillbehör. Underbart fräscht och mättande, perfekt att hälla på flaska och ta med på picknick.

Ingredienser

4portioner

Salmorejo

  • 1kg
    tomater
  • ca ½kg
    andra grönsaker, t ex 1 gurka, 1 grön paprika, och 1 selleristjälk eller grillad paprika på burk
  • 3msk
    olivolja
  • 2msk
    vinäger (sherry eller äppelcider)
  • 2skiva(or)
    mjukt bröd utan kanter (kan uteslutas, ger dock en krämigare soppa)
  • 1
    vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  • 1
    liten bit chili

Krispiga krutonger

  • mjukt bröd, t ex grekiskt lantbröd, levain (surdegskrutonger är min favorit)
  • olivolja
  • flingsalt

Så lagar du

Salmorejo

1.  rök grönsakerna 2-3 h på låg värme.

2. Skär grönsakerna i bitar, lägg i blender. Jag brukar varva grönsakerna med vinäger och 2 tsk salt och låta det stå ett tag, om jag har tid.

3. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en slät soppa. Späd med vatten till önskad konsistens.

4. Smaka av med vitlök, salt och peppar.

5. Ställ i kylen och låt soppan bli kall. Servera med dina favorittillbehör.

Krispiga krutonger

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Riv inkråmet av brödet i bitar, lägg på plåt med bakpapper.

3. Ringla på olja, salta och grädda tills krutongerna är gyllene och knapriga. Det tar ca 15 minuter.

Tips! Smaksätt krutongerna med örter eller riven ost.

Dela det här receptet med dina vänner!