Rökta musslor med havtornsbär och vanilj

Rökta musslor med havtornsbär och vanilj.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det går utmärkt att röka musslor själv. Här serverade med en lite ovanlig, men spännande sås.

Ingredienser

Rökta musslor

  • musslor
  • salt och peppar
  • olja
  • vitlök
  • rökträa, av tex ek

Sås

  • havtornsbär
  • grädde
  • vaniljstång

Så lagar du

Rökta musslor

1. Krossa en vitlöksklyfta och värm i (ganska mycket) olja med salt och peppar. Tillsätt musslorna (stängda, släng öppnade). Rör om ofta så att alla musslorna får lika mycket värme. När alla musslor öppnat sig är de klara. Släng de som inte öppnat sig.

2. Lägg upp musslorna på ett galler och låt svalna.

3. Täck en djup ugnsform med rökträ. Lägg gallret med musslor över och täck med folie. Rök musslorna över grillen eller öppen eld. Det räcker med 1-2 minuter.

Sås

1. Fräs bären och tillsätt grädde när de börjat mjukna. Skrapa ur en vaniljstång och tillsätt i såsen. Koka ihop.

Dela det här receptet med dina vänner!