Romsk ostkaka Saviako

Romsk ostkaka - Saviako.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

En klassisk romsk ostkaka, gjord enligt gammalt familjerecept, med en riktigt tunn deg som dras ut och fylls med hemmagjord ost, russin socker och smör. Krispig yta med krämig fyllning. Komponerad av av Zaneta Milanson för Kiravas - vi lagar mat.

Ingredienser

20portioner

  • 8dl
    vetemjöl
  • 1msk
    salt
  • 2
    ägg
  • dl
    ljummet vatten

Osten

  • 3liter
    filmjölk
  • 2dl
    strösocker
  • 1tsk
    vaniljsocker
  • 2
    äggulor
  • ½dl
    vispgrädde
  • 150g
    smält smör
  • 1dl
    blötlagda russin

Så lagar du

1. Ta fram en stor kastrull, häll i och värm filmjölk till 45-50 grader i ca 40-45 min tills den har separerat sig.

2. När filmjölken separerats, silar du av den i en silduk. Tryck ut så mycket vatten som du kan och så låter du den hänga över diskhon i cirka 30 min. Medan osten hänger över diskhon kan du börja med degen.​

3. Ta fram en bunke. Häll i vetemjölet salt, ägg, och vatten.

4. Knåda degen i cirka 15 min. Degen ska kännas lite klibbig och väldigt elastiskt.

5. Låt degen vila under duk i en timme.

6. Blötlägg russin i en skål.​ Sätt ugnen på 180-200 grader.​

7. Efter cirka 20-25 minuter så trycker du ut resterande vatten från filmjölken/silduken. Lägg ostmassan i en bunke och fördela fint med en gaffel så konsistensen blir smulig.

8. Lägg socker, vaniljsocker, grädde och äggulorna i en bunke och blanda. Konsistensen ska efter detta vara lite som kvarg fast den ska absolut inte vara lika slät. Den ska inte vara rinnig, utan den ska kunna hålla sig kvar på skeden.

9. Smält smör i en kastrull och ställ åt sidan.​

10. Ta fram en stor bomullsduk. Lägg den på bordet. Lägg degen på duken och börja sakta att dra ut degen med fingertopparna försiktigt tills den blir riktigt tunn. Rör dig runt bordet medan du drar ut degen inifrån och underifrån. Fortsätt tills degen är genomskinlig. ​

11. Känns det svårt att göra detta eller går degen sönder? Ett tips är att hälla över lite olja eller ta av det smälta smöret på händerna.

12. Droppa ostsmeten lite här och var på degen. Sila av russinen och strö över osten. Ta en näve socker och strö över det med. Likaså med smöret som du har smält (några skedar).

13. Ta bort alla tjocka kanter ifrån degen, du kan dra av det med handen.

14. Rulla degen genom att hålla i duken längst bak med två händer och dra degen mot dig så att degen rullar fram.

15. Ta fram en bakform och häll i ca 1-2 dl smält smör.

16. Sätt in formen i ugnen. Öppna ugnen efter cirka 10-15 min och pensla med smöret som finns i bakformen på övre delen av kakan, så den inte torkar ut. Detta ger kakan en frasiig yta.

17. När kakan fått en gyllenbrun färg, efter ca 40 min så är den färdig. Ta ut kakan och låt svalna innan du serverar tillsammans med en kopp gott te.

Tips

Man kan byta ut osten mot kanel och sockrade äpplen. Då ska degen inte vara lika tunn, eftersom den kan gå sönder. Servera äppelkakan med en kula glass.

Dela det här receptet med dina vänner!