Rondans lockelse – Älgfilé med rotfrukter, portvinssås, kantareller och ostchips
Publicerat:
2013-11-05Ingredienser
Rostade rotsaker
- 3-4stmorötter i varierande färger
- 1-2stpalsternackor
- 2-3stpotatisar
- 2-3stvitlöksklyftor
- ett par kvistar timjan
- 1/2citron
- salt och peppar
- 2mskrapsolja
Sidfläsk, svamp och älgfilé
- rökt sidfläsk
- gula kantareller
- älgfilé
- timjan
- vitlök
- några droppar citron
- salt och peppar
- olja
- smör
Svartvinbärssås
- 2stsmå morötter
- 2stschalottenlökar
- 1stvitlöksklyfta
- 8-10stvitpepparkorn
- färsk timjan
- färsk persilja
- 2msktomatpuré
- 0,5litersvartvinbärsvin
- 0,3literkalvfond
- 0,2literviltfond
- 1mskmaizena
- vatten
- 3msksmör
Så lagar du
Rostade rotsaker
Skala eller borsta rotsakerna, skär sedan upp i mystiska former. Krossa vitlöken med knivbladet. Lägg allt i ugnsform och blanda med oljan och pressad citron. Kör på 200°-225° i ugnen till rotsakerna är mjuka inuti med en krispig yta.
Sidfläsk, kantareller och älgfilé
Skär upp sidfläsket i fina kuber/stavar och stek knapriga i smör, låt vila på papper. Stek svampen till perfektion i smör. Putsa filén fri från eventuella hinnor. Salta och peppra filén. Blanda olja, några droppar citron, krossad vitlök och timjan. Marinera filén i blandningen 10-15 minuter. Ta upp och torka torr. Bryn filén runt om, låt den vila 10 minuter innan den skärs upp.
Svartvinbärssås
Hacka schalottenlök grovt, dela morötterna i 4 bitar fräs på i 2 msk smör. I med vitlök, timjan, persilja och vitpepparkorn och fräs alltihop ytterligare liten stund. Blanda ner tomatpurén och fräs kort. Häll på vinet och fonderna låt koka ihop tills ungefär 1/3-del kvarstår. Sila av såsen och red av med maizena utblandat i vatten. Koka ner till önskad konsistens. Blanka av med 1 msk smör.