Rondans lockelse – Älgfilé med rotfrukter, portvinssås, kantareller och ostchips

Älgfilé med rotfrukter, portvinssås, kantareller och ostchips.

Ingredienser

Rostade rotsaker

  • 3-4st
    morötter i varierande färger
  • 1-2st
    palsternackor
  • 2-3st
    potatisar
  • 2-3st
    vitlöksklyftor
  • ett par kvistar timjan
  • 1/2
    citron
  • salt och peppar
  • 2msk
    rapsolja

Sidfläsk, svamp och älgfilé

  • rökt sidfläsk
  • gula kantareller
  • älgfilé
  • timjan
  • vitlök
  • några droppar citron
  • salt och peppar
  • olja
  • smör

Svartvinbärssås

  • 2st
    små morötter
  • 2st
    schalottenlökar
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 8-10st
    vitpepparkorn
  • färsk timjan
  • färsk persilja
  • 2msk
    tomatpuré
  • 0,5liter
    svartvinbärsvin
  • 0,3liter
    kalvfond
  • 0,2liter
    viltfond
  • 1msk
    maizena
  • vatten
  • 3msk
    smör

Så lagar du

Rostade rotsaker
Skala eller borsta rotsakerna, skär sedan upp i mystiska former. Krossa vitlöken med knivbladet. Lägg allt i ugnsform och blanda med oljan och pressad citron. Kör på 200°-225° i ugnen till rotsakerna är mjuka inuti med en krispig yta.

Sidfläsk, kantareller och älgfilé
Skär upp sidfläsket i fina kuber/stavar och stek knapriga i smör, låt vila på papper. Stek svampen till perfektion i smör. Putsa filén fri från eventuella hinnor. Salta och peppra filén. Blanda olja, några droppar citron, krossad vitlök och timjan. Marinera filén i blandningen 10-15 minuter. Ta upp och torka torr. Bryn filén runt om, låt den vila 10 minuter innan den skärs upp.

Svartvinbärssås
Hacka schalottenlök grovt, dela morötterna i 4 bitar fräs på i 2 msk smör. I med vitlök, timjan, persilja och vitpepparkorn och fräs alltihop ytterligare liten stund. Blanda ner tomatpurén och fräs kort. Häll på vinet och fonderna låt koka ihop tills ungefär 1/3-del kvarstår. Sila av såsen och red av med maizena utblandat i vatten. Koka ner till önskad konsistens. Blanka av med 1 msk smör.

Dela det här receptet med dina vänner!