Ropa vieja verde (grönsaksgryta)
Publicerat:
2015-11-11Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Grönsaksgryta
- 2stgula lökar
- 3klyfta(or)vitlök
- ½tskchiliflakes
- 1mskgröna oliver, grovhackade utan kärnor
- 1stnäve rotfruktschips, krossade
- 3mskolivolja
- 4sttomater, finhackade
- 2stgröna paprikor, finstrimlade
- 1msksött paprikapulver
- 1gsaffran
- 1tsktimjan
- 1stlagerblad
- 6stsvartpepparkorn, krossade
- 1stglas vitt vin
- 600gkokta kidneybönor
- 500gkokt potatis, tärnad
- ½tsksalt
Stuvad grönkål
- 1ststor näve grönkål , hackad
- 2dlhavregrädde
- lite rivet citronskal
- riven muskotnöt
- 1/4tskhavssalt
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Fräs finhackad gul lök, vitlöksklyftorna, chiliflakes, oliver och rotfruktschipsen på medelvärme i lite olivolja i en stor stekpanna i 2-3 minuter.
3. Tillsätt sedan de finhackade tomaterna och de strimlade paprikorna. Sedan kryddorna; pepparkornen, timjan, saffran, lagerbladet och paprikapulvret. Räkna till 10 och rör om.
4. Tillsätt vinet och bönorna. Fyll på med bönbuljongen eller vatten tills ingredienserna precis täcks. Ställ in stekpannan i ugnen och låt sjuda tills simmig konsistens.
5. Stek potatisen gyllenbrun i en panna. Salta lätt.
6. Mjuka upp grönkålen i en kastrull utan olja på medelstark värme. Tillsätt havregrädden och koka upp. Stäng av värmen och smaksätt med citronskal, muskotnöt och havssalt.
7. Ställ fram den varma pannan och klicka ut den stuvade grönkålen ovanpå. Garnera med örtkvistar och servera den stekta potatisen bredvid.