Ropa vieja verde (grönsaksgryta)

Ropa vieja verde (Grönsaksgryta)

Publicerat:

Tillagningstid:

Den klassiska spanska rätten "Gamla kläder", i Sverige kanske främst känd från Sällskapsresan, får här en ny grön kostym.

Ingredienser

4portioner

Grönsaksgryta

  • 2st
    gula lökar
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • ½tsk
    chiliflakes
  • 1msk
    gröna oliver, grovhackade utan kärnor
  • 1st
    näve rotfruktschips, krossade
  • 3msk
    olivolja
  • 4st
    tomater, finhackade
  • 2st
    gröna paprikor, finstrimlade
  • 1msk
    sött paprikapulver
  • 1g
    saffran
  • 1tsk
    timjan
  • 1st
    lagerblad
  • 6st
    svartpepparkorn, krossade
  • 1st
    glas vitt vin
  • 600g
    kokta kidneybönor
  • 500g
    kokt potatis, tärnad
  • ½tsk
    salt

Stuvad grönkål

  • 1st
    stor näve grönkål , hackad
  • 2dl
    havregrädde
  • lite rivet citronskal
  • riven muskotnöt
  • 1/4tsk
    havssalt

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Fräs finhackad gul lök, vitlöksklyftorna, chiliflakes, oliver och rotfruktschipsen på medelvärme i lite olivolja i en stor stekpanna i 2-3 minuter.

3. Tillsätt sedan de finhackade tomaterna och de strimlade paprikorna. Sedan kryddorna; pepparkornen, timjan, saffran, lagerbladet och paprikapulvret. Räkna till 10 och rör om.

4. Tillsätt vinet och bönorna. Fyll på med bönbuljongen eller vatten tills ingredienserna precis täcks. Ställ in stekpannan i ugnen och låt sjuda tills simmig konsistens.

5. Stek potatisen gyllenbrun i en panna. Salta lätt.

6. Mjuka upp grönkålen i en kastrull utan olja på medelstark värme. Tillsätt havregrädden och koka upp. Stäng av värmen och smaksätt med citronskal, muskotnöt och havssalt.

7. Ställ fram den varma pannan och klicka ut den stuvade grönkålen ovanpå. Garnera med örtkvistar och servera den stekta potatisen bredvid.

Dela det här receptet med dina vänner!