Rosmarin- och citrondoftande bakad torskrygg allt-i-ett

Rosmarin- och citrondoftande bakad torskrygg allt-i-ett.

Publicerat:

Tillagningstid:

Praktisk, fräsch rätt som doftar underbart av rostad vitlök, citron och färsk rosmarin. Potatisen blir extra god och smakrik.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 4bit(ar)
    torskrygg, msc-märkt
  • 800g
    fast potatis
  • 1st
    vitlök
  • vitkål, i klyftor (kan uteslutas)
  • 4st
    rosmarinkvistar
  • 3st
    ekologiska citroner
  • 2st
    röda lökar, klyftade
  • 500g
    blandade grönsaker i bitar (fryst påse eller blanda färska som gröna bönor, sparris, fänkål, morot, squash, paprika)
  • 1dl
    svarta oliver
  • 1paket
    cocktailtomater
  • 70g
    färsk spenat
  • smör, olivolja, salt, svartpeppar
  • valfri topping: hackad mandel/hasselnötter, salami

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skiva potatisen i cirka 0,5 cm skivor.

2. Lägg potatisen i en långpanna med hela vitlöksklyftor (spara 2 st), vitkål i klyftor, en rosmarinkvist och två halverade citroner. Salta, peppra och ringla på olja. Ställ in i ugnen 15 minuter.

3. Mortla under tiden en rosmarinkvist med salt, peppar, två vitlöksklyftor och lite olja, gnid in blandningen i fisken.

4. Ta ut långpannan, lägg i grönsaker och oliver, spara spenaten till efter gräddning, salta, peppra och rör om. Pressa en citron över allt.

5. Lägg ner fisken, klicka på smör, lägg i mandel eller salami och ställ tillbaka formen i ugnen, vrid ner värmen till 225 grader.

6. Baka tills fisken är klar, ca 10–15 minuter. Vänd ner spenat just innan servering.

Tips

Har du en skvätt vitt vin över kan du ta i det också.

Smula över lite (eller mycket) fetaost innan servering.

Vegifiera? Byt ut fisken mot vegetabiliskt protein eller bönor, vintersquash och polkabetor.

Dela det här receptet med dina vänner!