Rosmarinbakade rotfrukter
Publicerat:
2018-09-20Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 8rödbetor, små med blast
- 4palsternackor
- 1kvist(ar)rosmarin
- 3msksmör
- 1tsksalt
Glaze
- 1dlwhisky, rökig
- 1torkad chili, välj hetta själv
- 1dlmörkt muscovadosocker
- ½dlljus soya
- 1citron, skalet finrivet
- pinjenötter, eller andra nötter eller frön
Så lagar du
1. Skrubba betorna och halvera dem men låt blasten sitta kvar. Skrubba även palsternackorna och skär dem på längden.
2. Lägg rotfrukterna på ena sidan av ett långt ark aluminiumfolie, klicka över smör, repa över rosmarinen och strö över saltet. Vik folien över rotfrukterna och vik sedan in kanterna två gånger.
3. Lägg paketet på grillen om du grillar med gasol men om du använder kol kan du lägga den rakt i kolbädden. Om du gör det senare så slå in det i ett extra varv aluminiumfolie.
4. Blanda alla ingredienser till glazen utom citronzesten och låt koka ihop. Reducera ner till en trögare konsistens och rör då ner citronzesten.
5. Grilla rotsakerna i cirka 30 minuter, rotfrukterna ska vara mjuka men inte sumpiga, de ska ännu ha en härlig stadga och tuggmotstånd.
6. Strö över lite pinjenötter, frön eller hackade valnötter.
Serveringstips
Ät som de är, eller tillsammans med grillad halloumi, lite picklad rabarber, smula över lite fetaost eller lägg ner syrliga yoghurtbollar. Syra tillsammans med sötma och den örtiga rosmarinen är kalasgod.