Rosmarinbakade rotfrukter

Rosmarinbakade rotfrukter.

Publicerat:

Tillagningstid:

Här har vi sötma i form av rotfrukter. Det finns massor av sockerarter i dessa vilka kommer fram på ett fint sätt vid värme. Det enkla med de söta rotfrukterna tillsammans med smör och lite salt gör en ganska lycklig.

Ingredienser

4portioner

  • 8
    rödbetor, små med blast
  • 4
    palsternackor
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 3msk
    smör
  • 1tsk
    salt

Glaze

  • 1dl
    whisky, rökig
  • 1
    torkad chili, välj hetta själv
  • 1dl
    mörkt muscovadosocker
  • ½dl
    ljus soya
  • 1
    citron, skalet finrivet
  • pinjenötter, eller andra nötter eller frön

Så lagar du

1. Skrubba betorna och halvera dem men låt blasten sitta kvar. Skrubba även palsternackorna och skär dem på längden.

2. Lägg rotfrukterna på ena sidan av ett långt ark aluminiumfolie, klicka över smör, repa över rosmarinen och strö över saltet. Vik folien över rotfrukterna och vik sedan in kanterna två gånger.

3. Lägg paketet på grillen om du grillar med gasol men om du använder kol kan du lägga den rakt i kolbädden. Om du gör det senare så slå in det i ett extra varv aluminiumfolie.

4. Blanda alla ingredienser till glazen utom citronzesten och låt koka ihop. Reducera ner till en trögare konsistens och rör då ner citronzesten.

5. Grilla rotsakerna i cirka 30 minuter, rotfrukterna ska vara mjuka men inte sumpiga, de ska ännu ha en härlig stadga och tuggmotstånd.

6. Strö över lite pinjenötter, frön eller hackade valnötter.

Serveringstips

Ät som de är, eller tillsammans med grillad halloumi, lite picklad rabarber, smula över lite fetaost eller lägg ner syrliga yoghurtbollar. Syra tillsammans med sötma och den örtiga rosmarinen är kalasgod.

Dela det här receptet med dina vänner!