Rostad ananas med chili, rom och kokos

Rostad ananas med chili, rom och kokos.

Publicerat:

Tillagningstid:

Häftig dessert med båda söta, syrliga och heta inslag. Mums! Kokosgrädde finns i många butiker, men du kan också använda kokosmjölk. Kyl väl och häll bort vattnet i burken – det fasta vita är själva ”grädden”.

Ingredienser

4 - 5portioner

  • 100g
    råsocker eller muscovadosocker
  • 1tsk
    chiliflakes
  • 1
    ananas
  • 50g
    smör i tärningar
  • 1burk(ar)
    kokosmjölk, kylskåpskall
  • 2-3msk
    rom (kan uteslutas)

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda socker och chiliflakes i en stor, bakpappersklädd ugnsfast form. Skala ananasen med vass kniv men lämna bladen kvar.

2. Vänd runt ananasen i sockerblandningen i formen. Fördela smöret över – det gör inget om de ramlar ner i sockret eftersom vi ska ösa och pensla under tillagningen.

3. Rosta ananasen i 30 min, ta ut, ös och pensla med såsen som bildas var tionde minut – ytan ska bli lite kladdig och gyllenbrun. Ta ut och låt svalna lite.

4. Öppna burken med kokosmjölk, häll av spadet från den fasta krämen, men spara det. Vispa den fasta krämen smidig, späd ev lite med kokosspadet. Smaksätt med rom.

5. Just före servering, pensla ananasen ännu en gång. Ställ den på bordet med sin form, skär i bitar eller skivor. Servera med romgrädde och lite extra sås ur formen.

Dela det här receptet med dina vänner!