Rostad blomkålssoppa med citron och rosmarin
Publicerat:
2014-11-05Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 500gfärsk blomkål, 1 litet huvud
- 250gpotatis (ca 4 st)
- 2stvitlöksklyftor
- 1stliten bit röd spansk peppar (valfritt)
- 1kvist(ar)rosmarin, färsk motsvarar ca 1 tsk torkad
- 2stbuljongtärningar, grönsaks- eller kyckling
- 1,3litervatten
- 2dlcrème fraiche, valfri fetthalt men kokbar
- 1stcitron
- salt och olja till plåten
Så lagar du
1. Sätt ugnen på grill, 250 grader. Ansa blomkålen och skala potatisen, skär i mindre bitar. Lägg på en plåt med vitlök, spansk peppar och rosmarin, ringla över olja. Salta lätt.
2. Rosta mitt i ugnen tills blomkålen är mjuk och fått gyllene färg. Det tar cirka 20 minuter, rör om och håll koll mot slutet eftersom tiden kan variera mellan olika ugnar. Om blomkålen inte fått färg flyttar du upp den en fals och gräddar ett par minuter till.
3. Koka upp buljong och vatten. Ställ åt sidan.
4. Låt blomkålen svalna något, mixa ihop med buljongen. Häll i en kastrull, vispa i crème fraiche och smaka av med citron och salt.
5. Servera som den är med ett grovt bröd eller med din favorittopping (se förslag nedan). Späd soppan med vatten om du önskar en lösare konsistens.
Exempel på topping
- hasselnötsolja
- örtolja
- tryffelolja
- rostade hasselnötter
- stekt svamp
- skinka
- rökt lax
- dill
- ost
- grillad kyckling
- knaperstekt bacon
- chorizo
- linser