Rostad potatis provencale med citronbakade betor

En träbricka med rostad potatis Provencale, med citronbakade rödbetor och sallad.

Publicerat:

Tillagningstid:

Vegetarisk vardagslyx! Den vitlöksstekta potatisen toppar jag med en kräm, smaksatt med rostad citron och vitlök, som kompletterar sötman i rödbetorna.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    potatis, fast
  • 1kg
    rödbetor eller blandade betor
  • 300g
    gröna bönor, förvällda eller färsk grön sparris
  • 150g
    grönkål, riven
  • 1dl
    svarta oliver, urkärnade
  • 1st
    röd lök, strimlad
  • några
    cocktailtomater, halverade
  • ½st
    gurka
  • 1burk(ar)
    kronärtshjärtan, delade
  • 3msk
    färska eller frysta hackade örter, t ex bladpersilja, dill, gräslök
  • olja, vinäger, fransk senap, timja, salt, peppar

Rostad citron- och vitlöksmajonnäs

  • 1st
    vitlök
  • 2st
    citroner
  • 2dl
    majonnäs, färdig (äggfri om du vill ha vegansk dressing)

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.

2. Skrubba betorna, dela dem om de är stora, lägg i en ugnsfast form med citronerna (halvera dom först). Ringla olja ovanpå, salta och peppra. Rosta i nedre delen av ugnen tills de är just färdiga, det tar cirka 25 minuter.

3. Skiva potatisen i tunna skivor. Jag brukar tvätta dem noga och låta skalet vara kvar, men det väljer du. Lägg dem på en plåt med vitlöken, ringla olja över, krydda med salt, peppar och timjan. Rör om. Grädda några falser ovanför rödbetorna tills potatisen är vackert gyllene.

4. Lägg i bönor eller sparris efter 10 minuter.

5. Blanda 2 tesked senap, 1 matsked vinäger, 1 matsked olja, grönkål, oliver, lök, tomat, gurka, kronärtshjärtan och örter. Arrangera alltihop vackert på en plåt eller stor skärbräda.

6. Smaka av majonnäs med rostad citron och vitlök. Klart att njuta!

Dela det här receptet med dina vänner!