Rostad rabarber med mascarponekräm och amaretti

Rostad rabarber med mascarponekräm och amaretti

Publicerat:

Tillagningstid:

Den bästa ingrediensen i vårens efterrätter är väl ändå rabarber? Den är perfekt i sin sötsyrlighet och går att variera oändligt. Den här rätten är lite italieninspirerad så är både ett sött vin från Sicilien och en gräddig färskost i ingredienslistan. Elegant, sötsyrlig och alldeles underbar!

Ingredienser

4portioner

Rostad rabarber

  • 300g
    rabarber
  • 1dl
    strösocker
  • 1st
    vaniljstång
  • ½dl
    sött vin, t ex muscat eller en marsala
  • 1msk
    färskpressad apelsinjuice

Mascarponekräm

  • 2dl
    grädde
  • 150g
    mascarpone
  • ½dl
    florsocker
  • 2-3msk
    lemoncurd
  • 1st
    citron, bara zest
  • någonmsk
    citronsaft

Amaretti

  • 10 Amarettikakor, eller mandelbiskvier
  • färsk mynta

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 175°C. 

  2. Ansa, skölj och skär rabarbern i ca 10 cm långa bitar. Lägg i en smord ugnsform och strö över socker. Skrapa vaniljen ur vanilstången och lägg på. Ringla över apelsinjuice. Blanda allt med händerna och klicka tills sist över smör.

  3. Ställ in i ugnen 20–30 minuter tills rabarbern mjuknar. Ös då och då med vätskan.

  4. Vispa grädden. Blanda med mascarpone.  Vänd försiktigt ner lemoncurd och citronzest.  

  5. Klicka eller spritsa mascarponekrämen över rabarbern. Dekorera med  extra lemoncurd, myntablad och smulade amarettikakor eller mandelbeskvier.

Dela det här receptet med dina vänner!