Rostad rotsakssoppa
Ingredienser
4portioner
- 1stmorot
- 1stpalsternacka
- 1stkålrot
- 1stvitlök (king solo)
- 1/2literkycklingfond
- 1dlcrème fraiche
- 2mskcitronsaft
- 1mskolivolja
- 200gfärska kantareller
- 200grökt sidfläsk
- 2mskfinhackad kruspersilja
- 4skiva(or)rostat grovt bröd
- salt och nymalen vitpeppar
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Tvätta och ansa rotfrukterna. Dela dem i mindre bitar och lägg över i en ugnsfast form. Blanda runt med 1 msk olivolja och salt. Rosta i ugnen ca 20- 30 minuter tills de är mjuka och blivit gyllenbruna.
3. Mixa sedan rotfrukterna med kycklingfonden, citronsaft och crème fraiche till en krämig soppa. Om man vill kan man sila soppan.
4. Skär fläsket i mindre bitar ca 1x1 cm, stek knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Obs - spara fettet från fläsket för att steka svampen i.
5. Ansa kantarellerna stek dem sedan på medelhög temperatur i en stekpanna tillsammans med fettet från fläsket, svampen är klar när den har fått en krispig yta.
6. Smaka av all mat med salt och nymalen vitpeppar.