Rostad rotsellerisoppa

Rostad rotsellerisoppa med topping.

Publicerat:

Tillagningstid:

En enkel soppa som går att variera på många vis och som med fördel serveras på ”tacovis”, alltså med många tillbehör, bland annat chips på potatisskalen! Soppan blir minst lika god om man byter ut rotsellerin mot t ex blomkål, palsternacka eller persiljerot.

Ingredienser

4portioner

  • ½
    rotsellerihuvud
  • 4
    potatisar
  • 1
    vitlök
  • 2-3msk
    olivolja
  • 1tsk
    salt
  • 1
    gul lök
  • ev 1dl
    vitt vin
  • ca 1liter
    grönsaksbuljong
  • 2 ½dl
    creme fraiche eller grädde

Persiljeolja

  • 1dl
    olivolja
  • ½dl
    bladpersilja, grovt hackad

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Skala rotsellerin och skär den i mindre bitar. Skala potatisen men lägg potatisskalen åt sidan i en skål. Skär potatisen i mindre bitar.

3. Lägg grönsakerna en plåt, ringla över olja och salta lätt. Slå in vitlökshuvudet i folie och lägg upp på plåten.

4. Börja med att rosta potatisskalen: Ringla över olivolja och salta lätt. Lägg upp skalen på en plåt med bakplåtspapper, fördela dem så att de inte ligger omlott på plåten. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter. Skalen ska bli knapriga och få färg. Ta ut och lägg åt sidan. Klicka här för att skriva ut receptet på potatisskalschips.

5. Höj ugnsvärmen till 225 grader.

6. Sätt in plåten med grönsaker i ugnen i cirka 20 minuter eller tills rotsellerin fått gyllene färg.

7. Koka upp buljong och vatten. Ställ åt sidan. Mixa persilja och olivolja och sila genom en trådsil. Ställ såväl oljan som persiljeresterna åt sidan.

8. Hacka löken fint och fräs den lite olja i en kastrull tills den mjuknat. Lägg i blomkål och potatis. Tryck ut vitlöksklyftornas innehåll i grytan. Lägg i lite av den avsilade persiljan.

9. Mixa soppan med hälften av buljongen. Vispa i crème fraiche eller grädde och smaka av med salt och peppar. Späd med mer buljong till önskad konsistens.

10. Servera soppan med ringlad persiljeolja, potatisskalschips och gärna andra tillbehör.

Förslag på tillbehör (välj det du gillar)

Dukkah (se relaterat recept)
Rostade nötter, t ex hasselnötter
Fetaost i tärningar, gärna ugnsrostad
Grönkålsskott
Krutonger
Rivet citronskal
Smörstekta äppeltärningar
Smörstekta fikonklyftor
Knaperstekt pancetta
Knaperstekt innanmäte på salsiccia

Dela det här receptet med dina vänner!