Rostad vitlöksaioli
Publicerat:
2017-09-06Tillagningstid:
Rostad vitlök har med djup och sötma än den råa. Det här är en underbar aioli som passar till skaldjur av alla slag, grillat kött och mycket annat.
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1hel vitlök
- 1tskvitvinsvinäger
- ½tsksalt
- 1ägg
- 2 ½-3dlrapsolja
- skal och saft från ½ citron
Så lagar du
Receptet blir ca 3 dl vitlöksaioli.
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg in vitlöken i ugnen och baka den i cirka 10–15 minuter eller tills den mjuknat. Låt svalna.
3. Mixa köttet från vitlöksklyftorna med vinäger, salt och ägg. Mixa ner lite olja i taget med en stavmixer tills du har en tjock och fluffig majonnäs.
4. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
5. Servera till exempel med en svensk paella med kräftor och kantareller.