Veggie tray bake och guacamole på bondbönor

Veggie tray bake, toppat med guacamole på bondbönor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Enkelt och vegetariskt på en plåt! En färgsprakande skördefestlig långpanna toppad med krämig guacamole på bondbönor.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    rödbetor, klyftade
  • 1st
    liten matpumpa, i bitar
  • 1st
    citron, skivad
  • rosmarin, salt, peppar, olja till stekning

Topping

  • 400g
    färsk svamp, t ex portabello och kantareller
  • 200g
    grönkål, i bitar
  • 2st
    polkabetor, i tunna skivor
  • 2-3st
    salladslökar, strimlade
  • valfritt: mandel, pumpakärnor, solrosfrön eller nötter

Guacamole på bondbönor

  • 1kg
    färska bondbönor (frysta funkar också, ca 250 g skalade)
  • 3msk
    tjock yoghurt (vanlig eller plantbaserad)
  • citron/lime, vitlök, rapsolja, salt, peppar/chiliflakes/tabasco
  • valfritt: mynta, koriander eller dill

Så lagar du

1. Lägg rödbetorna i bakpappersklädd eller oljad långpanna.

2. Krydda med rosmarin, salt och peppar, lägg på citron, ringla på olja. Gör samma med pumpan, fast i en annan skål (om du inte vill ha rosa pumpa, det är också fint). Det här kan du, men du behöver inte, förbereda kvällen innan så att smakerna hinner dra in.

3. Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Grädda betor och pumpa ca 20 minuter eller tills de har lagom tuggmotstånd.

4. Gör guacamole under tiden. Ta ut bönorna ur skidan, koka dem ett par minuter. Testa en böna så att de är mjuka, men fortfarande har tuggmotstånd.

5. Häll av vattnet, lägg bönorna i kallt vatten, gärna med is i så behåller de sin vackra, klargröna färg ännu mer. Tryck ut bönorna ur skalen, gör ett litet snitt om det behövs.

6. Mixa bönorna med pressad citron, yoghurt, vitlök, salt och peppar efter din egen smak. Dill, koriander eller mynta passar också bra smakmässigt om du gillar det!

5. Stek svampen, krydda med salt och peppar.

6. Ta ut formen, lägg topping och guacamole ovanpå. Surdegsbröd är gott till, antingen som det är, eller grillade skivor.

Tips

Om du vill ha större mängd/utfyllnad i din guacamole så går det bra att blanda i exempelvis frysta gröna ärtor eller en burk kokta vita bönor.

Du kan även ta i en klick tjock yoghurt för en ännu krämigare dip.

Dela det här receptet med dina vänner!