Rostade rotfrukter med couscous och ras el hanout

Rostade rotfrukter med couscous och ras el hanout

Publicerat:

Tillagningstid:

Citrus, chili och smör ger mustiga smaker i en snabblagad vardagsräddare. Den marockanska kryddblandningen kan du förvara i en tättslutande burk.

Ingredienser

4portioner

  • 4
    morötter i olika färger (eller helt vanliga orangea morötter)
  • 2
    palsternackor
  • ¼
    rotselleri
  • 1
    rödlök
  • 2-3msk
    olivolja
  • salt
  • 1
    ekologisk apelsin
  • 50g
    smör
  • 3 msk
    finhackad mynta
  • ½dl
    skållade mandlar
  • dl
    couscous
  • dl
    vatten
  • 1msk
    Ras el hanout – hemgjord kryddblandning eller färdig på burk
  • 1
    extra matsked smör
  • 150g
    fetaost

Ras el hanout (marockansk kryddblandning)

  • 2msk
    malen ingefära
  • 2msk
    gurkmeja
  • 2msk
    malen kanel
  • 2msk
    malen kardemumma
  • 2msk
    koriander
  • 2msk
    kryddpeppar
  • 1
    paket saffran (á ½ g)
  • 2tsk
    malen muskotnöt
  • 2tsk
    malen kryddnejlika

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och skär morötter, palsternacka och rotselleri i stavar, skala och skiva rödlök i tunna skivor. Lägg upp på en plåt. Ringla över olivolja och strö över lite salt. Blanda om ordentligt med händerna. Sätt in i ugnen i cirka 40 minuter. De ska vara mjuka men ändå ha lite tuggmotstånd.

3. Under tiden, tvätta en av apelsinerna och riv försiktigt det yttersta skalet med ett zestjärn. Blanda med 50 gram smör. Ställ åt sidan.

4. Rosta de skållade mandlarna på medelstark värme i en torr stekpanna tills de fått lite färg och doftar nötigt. Hacka dem grovt och lägg åt sidan.

5. Gör couscous: Häll couscous i en långpanna. Koka upp vattnet tillsammans med kryddblandning och smör. Häll vattnet över couscousen och täck ordentligt med plastfolie. Låt stå i 5 minuter. Ta bort plastfolien. Pressa i saften från en apelsin och fluffa upp couscousen ordentligt.

6. Klicka på apelsinsmöret på de färdiggrillade grönsakerna och blanda om ordentligt.

7. Lägg upp couscous och grönsaker. Strö över hackad mandel, hackad mynta och smulad fetaost. 

Dela det här receptet med dina vänner!